V Únii bodujeme najmä syrmi

Vyše 700 potravín v krajinách Európskej únie sa hrdí chráneným zemepisným označením. Predpokladom na takéto ohodnotenie je spojenie výrobku s regiónom, v ktorom musí prebiehať aspoň jedna etapa výrobného procesu. Suroviny na výrobu môžu mať pôvod aj v inej časti krajiny. Slovensko má početné zastúpenie najmä výrobkov zo syrov.

30.03.2021 10:00
syr, parenica, parenice Foto:
Parenica je tradičný polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou.
debata

Potraviny s chráneným zemepisným označením

Skalický trdelník

Sladký kysnutý pekárenský výrobok, typický pre Záhorie. Prestížne ochranné zemepisné označenie získal z prihlásených slovenských tradičných výrobkov v rámci celej Európskej únie ako prvý.

Bryndza

V minulosti tvorila hlavnú súčasť našej stravy. Bryndza, slovenské biele zlato, je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Podľa odborníkov na výživu je pre zdravie skutočnou bombou.

Parenica a oštiepok

Parenica je tradičný polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou. Charakteristická je i tvarom stočenej stuhy. Má smotanovo- až syrovožltú farbu, povrch je po údení zlatožltý až žltohnedý.

Oštiepok je tradičný valašský výrobok z ovčieho syra. Vyrába sa odštipnutím čerstvého sladkého syra, ktorý sa vtlačí do drevenej, ručne vyrezávanej okrúhlej formy, kde sa nechá odstáť. Následne sa vyberie a ponorí do teplej slanej vody, nechá sa tam odležať, kým soľ neprenikne úplne dovnútra, a potom sa nechá mierne preschnúť. Pobytom v slanej vode získava oštiepok svoju trvácnosť, jeho povrch pritom mierne skôrnatie, zväčša zožltne.

Tekovský salámový syr

Prírodný polotvrdý zrejúci plnotučný syr údený alebo neúdený, má tvar valca s dĺžkou 30 – 32 cm, s priemerom 9 – 9,5 cm. Vyrába sa zrážaním tepelne ošetreného mlieka a následným spracovaním syroviny do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Po vysolení a oschnutí sa syry jednotlivo balia, údený druh sa upravuje údením. Syr má jemnú, vláčnu a pružnú štruktúru. V priebehu pomerne krátkeho času zrenia syr získa mierne nakyslú, výraznú syrovo-mliečnu chuť.

Zázrivské a oravské korbáčiky

Parené syry údené alebo neúdené, majú tvar korbáčika s dĺžkou 10 – 50 cm. Vyrábajú sa tradičným spôsobom – parením vykysnutého, čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode a vyťahovaním do tvaru nití, ktoré sa nazývajú vojky, s hrúbkou od 2 do 10 mm. Vytiahnuté nite – vojky, sa spletajú do tvaru korbáčika.

Klenovecký syrec

Polotvrdý syr, údený alebo neúdený, v tvare bochníka s priemerom 10 – 25 cm alebo hranola. Základnou surovinou na výrobu je ovčie alebo kravské mlieko. Výroba syra prebieha priamo na salaši alebo na farme, tzv. salašnícky spôsob výroby, alebo v mliekarni, tzv. priemyselná výroba. Povrch syra je uzavretý a má osobitnú mozaiku – vtlačený kruh s priemerom 4 – 6 cm, v ktorom je kríž alebo štvorlístok. Klenovecký syrec môže mať na povrchu jemnú kôru alebo môže byť zafarbený na zeleno, alebo má farbu od popola z dreva.

Zdroj: Show me Slovakia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #syry #kvalitné potraviny