V konzumácii zeleniny a ovocia rekordy nelámeme

Hoci ovocie a zelenina patria k najzdravším pokrmom, Slováci v ich spotrebe majú čo doháňať. Kým v roku 2017 konzumovali ovocie a zeleninu aspoň raz denne takmer dve tretiny obyvateľov Európskej únie (EÚ), u nás si ich doprialo len 53 %.

31.03.2021 10:00
histamín, paradajky, rajčiny Foto:
Najobľúbenejšou zeleninou sú paradajky.
debata

Najviac ovocia spomedzi členských štátov EÚ zjedia v Taliansku, kde si ho každý deň vychutná až 85 % obyvateľov. Nasleduje Portugalsko s 81 % , naproti tomu v troch členských štátoch konzumovalo ovocie v roku 2017 denne menej ako 40 % obyvateľstva. Konkrétne išlo o Lotyšsko – 35 %, Bulharsko a Litvu – obe 37 %.

Pokiaľ ide o spotrebu zeleniny v členských štátoch, najvyšší podiel obyvateľov, ktorí aspoň raz denne konzumovali zeleninu, mali v roku 2017 Írsko a Belgicko – 84 %. Zatiaľ čo vo väčšine členských štátov 50 až 80 % obyvateľov v prieskume uviedlo, že zeleninu jedli denne, v piatich členských štátoch bol tento podiel nižší ako 50 %. Išlo o Maďarsko – 30 %, Rumunsko – 41 %, Lotyšsko – 44 %, Litvu a Bulharsko – obe 45 %.

Napriek nie príliš priaznivým číslam je však badať postupne pozitívny trend aj u nás. Na porovnanie, v roku 2007 sme skonzumovali priemerne 88,4 kg zeleniny na osobu, v roku 2019 to bolo takmer 107 kilogramov. Najobľúbenejšou zeleninou sú rajčiny, v roku 2007 bola priemerná spotreba 15,2 kg, v roku 2019 18,5 kg. Vzrastá aj spotreba mrkvy, v roku 2007 to bolo 9,9 kg na osobu, v roku 2019 necelých 13 kg. Najmenej populárny je dlhodobo špenát, v roku 2007 sme skonzumovali 0,1 kg, v roku 2019 0,3 kg.

Pandémia priniesla teplé obedy

Teplé zdravé jedlo i čerstvé potraviny sa v období pandémie stali veľmi dôležité. Vyplynulo to z medzinárodného prieskumu Food Barometer.

Na Slovensku sa na ňom zúčastnilo 5 740 respondentov. Viac ako polovica z nich uviedla, že v období pandemických opatrení zmenili svoje stravovacie návyky a väčšmi si začali všímať čerstvosť i kvalitu jedál a potravín. Aj pri príprave jedál doma, aj pri objednávkach v reštaurácii si viac ako predtým dali záležať na kvalite surovín.

Čerstvosť potravín označilo za dôležitú 63,4 % opýtaných, v predchádzajúcom roku to bolo len 25,4 %. Slovenskí účastníci prieskumu si pod pojmom zdravšia strava predstavujú okrem čerstvých potravín aj viac vegetariánskych a vegánskych alternatív, navyše polovica by privítala zreteľné označovanie nutričných hodnôt jedál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #ovocie a zelenina #kvalitné potraviny #teplá strava