5 tipov pre bezpečnejšie potraviny

Dbajte na to, aby ste kvalitné a zdravé potraviny aj bezpečne skladovali a spracovali. Poznáte zásady?

01.04.2021 10:00
dóza, potraviny, balenie, skladovanie Foto:
Plastové obaly a výrobky sa musia sa vyrábať v súlade s riadnymi postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie ľudí.
debata

Čo robiť, aby boli vaše potraviny bezpečné?

1. Čistota

  • umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a aj počas prípravy jedla
  • pri príprave jedla umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia, ktoré používate
  • chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

Pretože: Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy možno nájsť v pôde, vo vode, u zvierat i u ľudí. Prenášajú sa rukami, na utierkach i na kuchynských pomôckach, najmä na doskách na krájanie. Do jedla ich môžete preniesť aj najmenším kontaktom a spôsobiť ochorenie.

2. Oddeľovanie

  • vždy oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín
  • kuchynské pomôcky, napríklad nože a dosky na krájanie surových potravín používajte oddelene
  • jedlo uskladňujte do kontajnerov a obalov tak, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami

Pretože: Surové potraviny, najmä mäso, hydina a morské živočíchy, aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy a počas prípravy jedla a pri skladovaní sa môžu preniesť na ostatné potraviny.

3. Varenie

  • potraviny varte dôkladne, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy
  • polievky a vývary priveďte do varu a presvedčite sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov, pri mäse a hydine musí byť šťava číra, nie ružová

Pretože: Správna príprava – varenie, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Varenie potravín pri teplote 70 stupňov pomáha zaistiť bezpečnosť pre konzumáciu. Zvláštnu pozornosť venujte príprave mletého mäsa, rolovaného pečeného mäsa, veľkých kusov mäsa a celej hydiny.

4. Teplota

  • uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny
  • všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov
  • pred servírovaním udržiavajte jedlo horúce
  • jedlá, ani v chladničke, neskladujte príliš dlho
  • potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote

Pretože: Ak potraviny skladujete pri izbovej teplote, môžu sa mikroorganizmy množiť veľmi rýchlo. Ak sa teplota udržiava na hodnote pod 5 stupňov, alebo nad 60 stupňov, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje.

5. Bezpečnosť

  • vyberajte si čerstvé, zdravé potraviny, vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizáciou
  • dôkladne umývajte ovocie a zeleninu
  • nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti

Pretože: Suroviny, aj voda a ľad, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami. V poškodených a plesnivých potravinách sa môžu vytvárať toxické chemikálie.

Zdroj: WHO, ÚVZ SR

Zabaľte potraviny a jedlá správne

Ak sú na plastovom obale alebo na výrobku uvedené tieto symboly, znamená to:

Symbol – umývačka riadu

  • sú určené na umývanie v umývačke riadu

Symbol – mikrovlnná rúra

  • sú určené na ohrev jedla alebo nápojov v mikrovlnnej rúre

Symbol – mraznička

  • sú určené na skladovanie pri teplotách mrazu (v mrazničke)

Symbol – rozsah teplôt + 100 stupňov Celzia, – 40 stupňov Celzia

  • sú určené pre určitý teplotný rozsah, pri ktorom je ich použitie bezpečné

Ak sú tieto symboly prečiarknuté, znamená to, že sa pre danú aplikáciu nesmú používať

Ak sa tieto symboly na plastových obaloch alebo na výrobkoch nenachádzajú, znamená to, že nie sú určené na takéto použitie

Symboly a značky

  • obal alebo výrobok je určený na styk s potravinami
  • nemusí byť uvedený, ak je v názve výrobku jasne určený účel použitia – styk s potravinami (napríklad dóza na potraviny, dojčenská fľaša)
  • nemusí byť uvedený, ak je výrobok svojím vzhľadom jasne určený na styk s potravinami (napríklad polievková lyžica, pohár, miska)

Materiálové zloženie plastového obalu alebo výrobku:

Ilustračné foto.
  • PETE/PET – polyetylénteref­talát
  • HDPE – polyetylén vysokej hustoty
  • V – polyvinylchlorid
  • LDPE – polyetylén nízkej hustoty
  • PP – polypropylén
  • PS – polystyrén
  • Other – iné typy plastov, napríklad PC – polykarbonát
  • neposkytujú žiadne informácie o bezpečnosti plastového obalu alebo výrobku
  • číslo v trojuholníku neznamená počet použití
  • väčšina plastov je určená na jednorazové použitie, v žiadnom prípade sa nesmú používať opakovane

Plastové obaly a výrobky sa musia sa vyrábať v súlade s riadnymi postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie ľudí, spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín alebo spôsobiť zhoršenie ich organoleptických vlastností.

Symboly a značky musia byť uvedené výrazne, zreteľne čitateľné, nezmazateľné, v slovenskom jazyku. Hľadajte ich:

  • priamo na obalových materiáloch alebo na plastových výrobkoch
  • na etikete pripevnenej k obalovým materiálom alebo k plastovým výrobkom
  • na oznámení v bezprostrednej blízkosti obalových materiálov alebo plastových výrobkov, ktoré je pre kupujúceho zreteľne viditeľné
Zdroj: ÚVZ SR, RÚVZ so sídlom v Poprade – Národné referenčné centrum a laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalitné potraviny #skladovanie potravín