Kúpele? Cez zdravotné poisťovne aj s využitím príspevku na rekreáciu

Kúpele sa po pandémii covidu pomaly vracajú do normálu aj keď im situáciu komplikuje konflikt na Ukrajine a vysoká inflácia. Záujem o kúpeľné pobyty je však aj napriek tomu vysoký.

05.06.2022 06:00
dovolenka, kúpele, bazén, relax, cestovanie,... Foto:
debata (11)

Kúpeľná starostlivosť je na Slovensku súčasťou zdravotnej starostlivosti. Je zameraná nielen na bezprostrednú a následnú kúpeľnú starostlivosť, ale i na prevenciu širokej škály ochorení a v systéme zdravotníctva majú kúpele nezastupiteľnú úlohu. Včas indikovaná kúpeľná liečba je efektívnym a nenahraditeľným nástrojom na udržiavanie najvyššieho stupňa zdravia ľudí.

Na kúpele majú pacienti nárok zo zákona. O tom, či nárok vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár. Ten vás môže zaradiť medzi vážnejšie prípady, teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Návrh na kúpeľnú liečbu potom schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady. Konkrétne procedúry ale predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný efekt.

kúpele, dôchodcovia, bazén, lopta Čítajte viac Kúpele? Máte viac možností

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Ak budete zaradený do skupiny A, zdravotná poisťovňa vám liečbu uhradí v plnom rozsahu. Ak vás zaradia do skupiny B, plne hradená poisťovňou bude zdravotná starostlivosť, nie však služby. Vy si zaplatíte za ubytovanie a za stravu, poisťovňa uhradí vstupnú prehliadku a procedúry.

Pobyt v kúpeľoch je možné hradiť aj príspevkom na rekreáciu. Zamestnávatelia môžu zamestnancom prispieť na služby či pobytové balíky zostavené minimálne z dvoch prenocovaní na Slovensku. Príspevok na rekreáciu možno poskytnúť formou rekreačného poukazu alebo uhradením účtov za pobyt, tieto však treba predložiť najneskôr do 30 dní od skončenia rekreácie.

Cena rekreácie je v maximálnej výške 500 eur za rok, pričom 55 % z ceny hradí zamestnávateľ, 45 % príspevku zamestnanec. Ak účet za dovolenku presiahne maximálnu sumu, zamestnávateľ uplatňuje pravidlo maximálnej výšky príspevku podľa zákona, teda 275 eur a zvyšok si hradí zamestnanec. Príspevok je oslobodený od dane a odvodov.

Pobyt v kúpeľoch trvá od 21 do 28 dní. Presný počet dní určuje zákon. Liečba sa dá skrátiť iba zo zdravotných alebo zo závažných rodinných dôvodov.

Zdravotná poisťovňa však môže liečbu aj zamietnuť. Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie. Problém býva s pacientmi, ktorí trpia inkontinenciou. „Inkontinencia má niekoľko stupňov a klienti s tým ľahkým alebo miernym priebehom majú u nás dvere otvorené. Týka sa to všetkých pacientov. Horšie je to so samoplatcami, ktorí túto diagnózu zatajujú a niekedy na ňu nemusí prísť ani lekár pri vstupnej lekárskej prehliadke. Oni totiž nemajú povinnosť doniesť so sebou kompletnú lekársku dokumentáciu ako klienti zdravotnej poisťovne,“ uviedla ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

„Pokiaľ majú klienti akúkoľvek kontraindikáciu, kúpele absolvovať nemôžu. Ide o ochranu nielen ich zdravia, ale aj zdravia ostatných hostí, personálu a prostredia kúpeľov. Ak si klient objedná samoplatecký liečebný pobyt, musí navštíviť lekára, ktorý mu urobí celkovú anamnézu. Pokiaľ sa počas vyšetrenia príde k akejkoľvek kontraindikácii, lekár neodporučí liečebný pobyt alebo neodporučí určitý druh procedúry,“ konštatovala aj Andrea Platková, marketingová manažérka Piešťanských kúpeľov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľný pobyt