Únia zaregistrovala bardejovský med ako nové chránené označenie pôvodu

Európska komisia (EK) v piatok schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov.

30.09.2022 18:40
med Foto:
Ilustračné foto.
debata

Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele medonosnej, ktorá je prispôsobená miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice, uviedla EK.

Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom, pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.

Špecifikum „Bardejovského medu / Medu z Bardejova“ spočíva najmä v tom, že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú chuť.

Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta) a na schválenie registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený najmä na výrobu piva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Slovensko #med #Bardejov #ochranná známka #Čergov