Tmavé trpké bobule? Spomaľujú starnutie, sú prevenciou ochorení srdca + recepty

Naši predkovia s obľubou používali plody arónie, nazývanej aj jarabina čierna, alebo trpká bobuľa. Už z názvu je jasné, že ide o plody tmavej farby, ktoré svojim tvarom, ale čiastočne aj svojimi vlastnosťami pripomínajú čučoriedku.

09.10.2022 08:00
arónia Foto:
debata (2)

Jej pôvodným domovom je Severná Amerika, je to však veľmi odolná rastlina, nenáročná na pestovanie, ktorá odoláva aj nízkym teplotám a tiež chorobám. Do Európy sa dostala začiatkom 18. storočia.

Jej plody zaujali aj známeho ruského botanika, šľachtiteľa a ovocinára ‍Ivana Mičurina, ktorý sa v roku 1910 začal zaoberať jej pestovaním a šľachtením. Dnes je arónia s obľubou vysádzaná ako ozdobný ker, ktorý na jeseň sfarbí svoje listy do krásnych červených a oranžových odtieňov.

Džem z arónie
Bobule arónie popučte, vložte...
Nevarený sirup
Do štvorlitrového pohára na...
Recept na tinktúru: Posilní cievy a pomáha...

Právom jej patrí označenie „kráľovná antioxidantov“, pretože má "vysokú schopnosť viazať voľné radikály kyslíka, ktoré pri nadmernej koncentrácii predstavujú riziko poškodenia štruktúry buniek a DNA.

„Takéto narušenie buniek môže následne viesť až k vzniku onkologických a srdcovo–cievnych ochorení,“ argumentuje Mgr. Katarína Blažová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

A keďže najmä seniori trpia viacerými chronickými chorobami, je pre nich ideálnou vitamínovo-minerálnou bombou.

Na čo všetko nám môže pomôcť?

  • na dobré trávenie,
  • na posilnenie imunity,
  • pri zápale močových ciest,
  • zlepší krvný obeh a posilní cievy,
  • zabráni zanášaniu ciev,
  • pomôže udržiavať optimálnu hladinu krvného tlaku,
  • doplní železo pri anémii,
  • zmierni migrény,
  • zlepší pamäť,
  • dodá pružnosť našej pokožke,
  • spomalí starnutie,
  • pomáha pri chudnutí

‍Konzumáciou arónie dodáme nášmu telu vitamíny – C, A, E, P a vitamíny skupiny B, minerálne látky – vápnik, fosfor, železo, draslík, horčík, jód a bór. Obsahuje vlákninu a len minimum kalórií. Ukrýva v sebe prírodný sorbitol, preto je vhodná aj pre diabetikov.

Plody arónie dozrievajú v septembri a najlepšie je konzumovať ich čerstvé. Známe sú najmä šťavy, ktoré sa lisujú za studena, aby sa zachovali všetky prospešné látky. Obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, avšak len v malom množstve, preto sa nemusíme obávať konzumovať ich v surovom stave.

potraviny, obezita Čítajte aj Čím viac rokov, tým viac kíl? Ako zatočiť s tukom na bruchu?

V sušenej forme ju môžeme pridať do jogurtu, kaše, alebo si z nej pripravíme voňavý čaj. Používa sa tiež na výrobu liečiv a kozmetických prípravkov a je vynikajúca aj ako farbivo. ‍Výborná je aj vo forme sirupu, džemu a kompótu.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamíny #minerály #bobule #arónia #trpká bobuľa