Zdravé jedlá nemusia byť drahé. Ako ušetriť a jesť pritom zdravo?

Potraviny sú dnes viac než drahé a ceny nútia oveľa dôkladnejšie premýšľať, čo nakúpiť, aby to rodinný rozpočet zvládol. Ako ušetriť a pritom jesť zdravo?

21.10.2022 10:00
ovocie, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Možností je viac, počnúc výberom potravín, ich skladovaním až po dôsledné využitie. Pred nákupom premýšľajte napríklad aj nad tým, či jednotlivé ingrediencie do jedál využijete viackrát, napríklad nejaký druh korenín či príchutí.

Peniaze môžete ušetriť i pri nákupe potravín s dlhou trvanlivosťou – cestovín, sušených strukovín alebo ryže. Spracúvajte a využite zvyšky jedál, napríklad zeleniny a ovocia pri príprave polievok, šalátov či nátierok.

Zvyšky do mrazničky

Jeden z spôsobov, ako potravinami neplytvať, je zmrazovanie. Dôležité je, aby ste zmrazovali len úplne čerstvé a hygienicky bezchybné potraviny a dodržali hygienické požiadavky pri balení. Platí totiž, že nízke teploty pri zmrazovaní neničia mikroorganizmy v potravinách, alebo len v malom množstve. Veľmi dôležitý je obal, do mrazničky určite nedávajte potraviny bez neho. Vlhkosť, ktorú obsahujú, by spôsobila niekedy vysychanie i zmenu konzistencie – zelenina sa zmraští, mäso na povrchu vyschne. Navyše nebalené potraviny v mrazničke zvlhčia vzduch, vytvorí sa námraza a úplne sa znehodnotia, pretože sa navzájom ovplyvňujú svojimi pachmi a arómami.

Rozmrazujte správne

Rovnako dôležité ako zmrazovanie je aj správne rozmrazenie potravinových zásob. Myslite na to, že čím rýchlejšie rozmrazujete ovocie, tým menej vitamínu C stratí, ak ho necháte dlhšie ako tri, štyri hodiny, príde až o 10 % tohto vitamínu.

Najpoužívanejším spôsobom je rozmrazovanie pri izbovej teplote 18 až 20 stupňov Celzia. Ovocie dajte po vybratí z mrazničky do porcelánovej alebo sklenenej misky a prikryte ho.

Zelenina si svoju chuť a výživovú hodnotu najlepšie zachová, ak ju uvaríte zmrazenú. Niektoré druhy, napríklad karfiol, kaleráb a hrášok, po dlhšom rozmrazení získajú horkastú príchuť a nie sú vhodné pre ľudí s citlivým žalúdkom. Mäso najlepšie rozmrazíte, ak ho dáte v nádobe do chladničky, použiť môžete aj mikrovlnnú rúru.

Lacné a zdravé raňajky

Varte len toľko jedla, koľko naozaj spotrebujete. Do mäsových pokrmov pridávajte viac zeleniny, spolu so strukovinami bývajú obvykle lacnejšie a pomáhajú udržať obsah nasýtených mastných kyselín v jedlách na nízkej úrovni. Ak pripravujete cestoviny alebo ryžu, pred varením ich odvážte, tak ich nepripravíte zbytočne veľa.

Dôležitým jedlom dňa sú raňajky, dobrou voľbou môže byť ovsená kaša, je lacná a nie je v nej soľ ani cukor. Pochutiť si môžete aj na ovsených vločkách s bielym jogurtom, so škoricou či so strúhaným jablkom. Peniaze ušetríte, aj keď si obed niekoľkokrát prinesiete do práce z domu.

2 tipy na mrazenie

Zelenina

  • najlepšie sa mrazí špenát, jednotlivé lístky poukladajte do vhodnej nádoby, rovnako si urobíte zásoby medvedieho cesnaku, zeleného vylúpaného hrášku, na kocky pokrájanej mrkvy či zeleru
  • niektoré druhy zeleniny musíte pred zamrazením blanšírovať, čiže krátko povariť vo vode, zničia sa tým enzýmy, ktoré spôsobujú zmeny chuti, farby alebo konzistencie

Orechy i víno

  • zamraziť môžete celé vylúpané plody a ak vám ostalo vo fľaši trochu vína, nalejte ho do nádobky na ľad a zamrazte, poslúži pri dochucovaní jedál

5 tipov, ako ušetriť

  • 1. Vráťte sa k tradičným slovenským potravinám, zdravé a chutné jedlá pripravíte z typických domácich plodov – z kapusty, zo zemiakov, strukovín či zeleniny
  • 2. Vyhýbajte sa fast foodu, polotovarom a jedlám s vysokým obsahom prídavných látok
  • 3. Pri nakupovaní si dôkladne pozrite jednotkové ceny a prepočítajte, či sa neoplatí kúpiť väčšie balenie
  • 4. Jedávajte viac zeleniny a ovocia, okrem množstva vitamínov obsahujú aj antioxidanty, ktoré odstraňujú voľné radikály v tele
  • 5. Doprajte si radšej menšie porcie niekoľkokrát denne, medzi jedlami dodržiavajte pravidelné časové odstupy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #zdravé jedlo #ceny potravín