1. Nákupy si dôkladne plánujte
- pozrite sa na domáce zásoby a premyslite si, aké jedlá budete pripravovať na celý týždeň
2. Napíšte si nákupný zoznam
- nerobte si zbytočne zásoby, do košíka dajte len to, čo vám doma chýba a čo naozaj spotrebujete
- ak neviete odolať výhodným ponukám, dohodnite sa s priateľmi alebo s rodinou a nákup si rozdeľte
3. Pred nákupom sa najedzte
- s prázdnym žalúdkom ťažšie odoláte príjemným vôňam potravín a kúpite aj to, čo nepotrebujete
4. Zvážte akciové ponuky
- nie všetky musia byť naozaj výhodné, niekedy môže ísť o zásoby, ktorých sa chce obchod rýchlo zbaviť
5. Kupujte viac nebalených potravín
- vezmete si iba toľko, koľko potrebujete, napríklad rožkov či zeleniny a navyše tak znížite aj množstvo odpadov z obalov
6. Všímajte si dátumy
- potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujte, iba ak ich chcete okamžite spotrebovať
7. Potraviny skladujte správne
- dopredu na poličky v komore uložte potraviny so starším dátumom spotreby, dozadu s novším, tak ich stihnete včas skonzumovať
8. V chladničke dodržiavajte teplotné zóny
- aby ostali potraviny čo najdlhšie čerstvé, uchovávajte ich pri teplote 1 – 5 stupňov Celzia
- na vrchné poličky dávajte syry, vajcia, maslo, na stredné ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary, na spodné poličky jedlo, ktoré sa môže rýchlo skaziť, napríklad zvyšky jedál, mäso, ryby
- dolu v priehradke je miesto na ovocie a zeleninu, nie však pre všetky druhy, rajčiny, banány, mango či citrusové plody do chladničky nepatria
9. Varte správne porcie
- na tanier si naberte radšej menej jedla, a ak ste ešte hladní, doložte si
- využívajte zvyšky, starší chlieb môžete nakrájať na tenké plátky, položiť naň plátkový syr a dať na desať minúť zapiecť do rúry
- zvyšky vareného mäsa, syra alebo údenín môžete pomlieť napríklad s bylinkami a urobiť nátierku
10. Konzervujte, mrazte, sušte
- zamraziť môžete chlieb, mäso, ryby, zeleninu, ovocie, vňate, bylinky i mliečne výrobky
- niektoré druhy ovocia, zeleniny alebo húb môžete usušiť a skladovať aj dlhší čas