10 tipov, ako neplytvať potravinami

Vysoké ceny potravín výrazne ovplyvňujú rodinný rozpočet a viac ako predtým nás nútia premýšľať nad ich výberom. Inšpirujte sa radami, ako ich zužitkovať racionálne.

20.10.2022 08:00
regál v obchode Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Nákupy si dôkladne plánujte

  • pozrite sa na domáce zásoby a premyslite si, aké jedlá budete pripravovať na celý týždeň

2. Napíšte si nákupný zoznam

  • nerobte si zbytočne zásoby, do košíka dajte len to, čo vám doma chýba a čo naozaj spotrebujete
  • ak neviete odolať výhodným ponukám, dohodnite sa s priateľmi alebo s rodinou a nákup si rozdeľte

3. Pred nákupom sa najedzte

  • s prázdnym žalúdkom ťažšie odoláte príjemným vôňam potravín a kúpite aj to, čo nepotrebujete

4. Zvážte akciové ponuky

  • nie všetky musia byť naozaj výhodné, niekedy môže ísť o zásoby, ktorých sa chce obchod rýchlo zbaviť

5. Kupujte viac nebalených potravín

  • vezmete si iba toľko, koľko potrebujete, napríklad rožkov či zeleniny a navyše tak znížite aj množstvo odpadov z obalov

6. Všímajte si dátumy

  • potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujte, iba ak ich chcete okamžite spotrebovať

7. Potraviny skladujte správne

  • dopredu na poličky v komore uložte potraviny so starším dátumom spotreby, dozadu s novším, tak ich stihnete včas skonzumovať

8. V chladničke dodržiavajte teplotné zóny

  • aby ostali potraviny čo najdlhšie čerstvé, uchovávajte ich pri teplote 1 – 5 stupňov Celzia
  • na vrchné poličky dávajte syry, vajcia, maslo, na stredné ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary, na spodné poličky jedlo, ktoré sa môže rýchlo skaziť, napríklad zvyšky jedál, mäso, ryby
  • dolu v priehradke je miesto na ovocie a zeleninu, nie však pre všetky druhy, rajčiny, banány, mango či citrusové plody do chladničky nepatria

9. Varte správne porcie

  • na tanier si naberte radšej menej jedla, a ak ste ešte hladní, doložte si
  • využívajte zvyšky, starší chlieb môžete nakrájať na tenké plátky, položiť naň plátkový syr a dať na desať minúť zapiecť do rúry
  • zvyšky vareného mäsa, syra alebo údenín môžete pomlieť napríklad s bylinkami a urobiť nátierku

10. Konzervujte, mrazte, sušte

  • zamraziť môžete chlieb, mäso, ryby, zeleninu, ovocie, vňate, bylinky i mliečne výrobky
  • niektoré druhy ovocia, zeleniny alebo húb môžete usušiť a skladovať aj dlhší čas
Zdroj: MŽP SR
debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #plytvanie potravinami