Radi by ste ochutnali nejakú špecialitu? Vyskúšajte hmyz

Časy sa menia a menia sa aj potraviny, kedysi absolútne nepredstaviteľné je dnes realitou. Hmyz donedávna nepatril v krajinách Európskej únie (EÚ) k potravinám, ktoré by ľudia bežne jedávali a patrí do rozsahu nariadenia o nových potravinách.

18.10.2022 10:00
včela, včely Foto:
Ilustračné Foto.
debata

Európska komisia vedie a aktualizuje Úniový zoznam nových potravín povolených umiestniť na trhu EÚ. Sú v ňom zaradené aj druhy hmyzu – sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor – múčiara obyčajného, mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria – koníka sťahovavého, aj sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus – svrčka domového.

Mrazené, sušené, práškové

Povolené druhy hmyzu sa môžu používať ako nová potravina len do konkrétnych kategórií potravín, s dodržaním najvyšších prípustných množstiev a špecifických požiadaviek na označenie takýchto potravín.

Jednotlivé druhy musia spĺňať aj určité špecifikácie. Európska komisia 10. februára 2022 povolila uviesť na trh ako potravinu tretí hmyz – svrčka domového. Nové jedlo pozostáva z mrazených, sušených a práškových foriem, je určené na predaj ako snack, alebo ako zložka potravín v množstve potravinárskych výrobkov.

Komisia okrem toho po druhýkrát povolila ako novú potravinu uvedenie mrazených, sušených a práškových foriem Tenebrio molitor larva – žltého múčneho červa.

Novinky musia byť bezpečné

Prvé nariadenie o nových potravinách nadobudlo účinnosť pred 15. májom 1997. Dovtedy žiadna členská krajina EÚ nepotvrdila významnú spotrebu žiadneho druhu hmyzu.

Nariadenie o nových potravinách pomáha potravinárskym podnikom uvádzať na trhu EÚ inovatívne potraviny, pričom zaručuje ich bezpečnosť a týka sa všetkých potravín, ktoré sa v EÚ pred 15. májom 1997 nespotrebúvali vo významnej miere.

Nové potraviny musia byť bezpečné a riadne označené, aby nedošlo k zavádzaniu spotrebiteľov a ak je nová potravina určená na nahradenie inej, nesmie sa líšiť tak, aby bola z hľadiska výživy nevhodná.

Alergici na pozore

Je, samozrejme, na spotrebiteľoch, aby sa rozhodli, či chcú hmyz jesť, alebo nie. Nejde o novinku, v mnohých častiach sveta sa konzumuje pravidelne.

V pravidlách EÚ o označovaní potravín sa uvádza zoznam 14 alergénov, ktoré je potrebné označovať, patria k nim napríklad vajcia, mlieko, ryby, kôrovce a podobne. Je to informácia pre tých, ktorí na alergie trpia, či výrobky obsahujú zložky, na ktoré sú. citliví.

Konzumácia hodnotených hmyzích proteínov môže potenciálne viesť k alergickým reakciám, napríklad ak už človek trpí alergiou na kôrovce, roztoče či na mäkkýše. Okrem toho sa do konzumovaného hmyzu môžu alergény, napríklad lepok, dostať z krmiva.

Zdroj: ÚVZ SR
debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #pochúťka