Pozor na túto umelú dojčenskú výživu. Obsahuje mikróby

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúce mikrobiologické ukazovatele v počiatočnej dojčenskej mliečnej výžive z bielkovín kozieho mlieka v prášku. Uvedený výrobok sa ešte môže nachádzať na trhu.

10.11.2022 17:20 , aktualizované: 11.11.2022 09:57
debata
vyziva

Na základe vykonanej kontroly potravín úradmi verejného zdravotníctva bola zistená prítomnosť nevyhovujúceho výrobku: Počiatočná dojčenská mliečna výživa z bielkovín kozieho mlieka v prášku "Naše mléko 1“, výrobca: GOLDIM s. r. o., Michelská 18/12a, 14 000 Praha 4, ČR, dátum minimálnej trvanlivosti 31.10.2023, šarža L430.

„Uvedený výrobok bol vyšetrený v akreditovanom laboratóriu regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Výrobok nevyhovel v mikrobiologickom ukazovateli Cronobacter sakazakii, čím došlo k porušeniu kritéria bezpečnosti potraviny, čo je v rozpore s nariadením Komisie č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Na základe uvedeného sa daný výrobok nepovažuje za bezpečný a sťahuje sa z trhu,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zistenie porušenia kritéria bezpečnosti potraviny – nevyhovujúceho mikrobiologického ukazovateľa Cronobacter sakazakii v počiatočnej dojčenskej mliečnej výžive z bielkovín kozieho mlieka v prášku, dátum minimálnej trvanlivosti 31.10.2023, šarža L430

Úrad verejného zdravotníctva v spolupráci s dotknutými regionálnymi úradmi overuje prítomnosť tohto výrobku na Slovensku.

„Keďže sa tento výrobok môže nachádzať na trhu a došlo k porušeniu kritéria bezpečnosti potraviny v prípade danej šarže výrobku (ide o počiatočnú výživu dojčiat určenú pre dojčatá do veku 6 mesiacov, Cronobacter sakazakii je patogén, ktorý môže spôsobiť závažné ochorenie), dôrazne odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok s vyššie uvedenými identifikačnými informáciami nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja,“ dodal Mikas.

Uvedený výrobok bol nahlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF).

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #detská výživa #kozie mlieko