Prejedali ste sa počas sviatkov? Ktoré potraviny vám pomôžu dostať sa do formy

Po vianočných a novoročných sviatkoch zabudnite na rôzne drastické diéty či očistné kúry, tým si jedine spomalíte metabolizmus.

28.12.2022 08:00
Zdravá strava, zdravé tuky, žena Foto:
Ilustračné foto
debata

Vhodné je postupne pridávať do stravy zdravšie jedlá plus ovocie a zeleninu. Na podporu trávenia využite také potraviny, ktoré nastoľujú zdravú rovnováhu v črevách, prípadne obnovujú črevnú flóru: kyslá kapusta, bryndza, zeleninový či mäsový vývar, zeler ako prírodné antibiotikum, škorica a klinčeky. Ľudské telo je prispôsobivé a dokáže viaceré procesy riadiť úplne samo. Úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok.

Zuzana Klinčáková, z regionálneho úradu zdravotníctva v Bratislave, radí:

  • ak sa chcete vrátiť k predvianočnej forme, začnite sa stravovať pravidelne
  • počas sviatkov často konzumujete rôzne koláčiky, dojedáte po večeroch šalát a rezne. Po sviatkoch s týmito neresťami prestávate, a preto je ľahšie sa vrátiť k predošlému stravovaniu namiesto neustáleho ochutnávania. Veľmi dôležité je upraviť aj pitný režim – sladené nápoje nahraďte čistou vodou, ktorá je vynikajúca pre správne fungovanie organizmu aj pre chudnutie.
  • tým, že počas sviatkov mnohí nechodia do práce, naruší sa bežný chod dňa. Znamená to, že chodíte neskôr v noci spať a ráno nemusíte vstávať, čo vedie aj k nepravidelnostiam v jedle a k priberaniu.
  • na zmenu a úpravu stravovania použite zdravý sedliacky rozum: žiadne diéty, tabletky, nápoje alebo iné zázračné rýchle kúry. Stačí sa viac hýbať, pravidelne jesť a piť čistú vodu.
  • tráveniu ulahodíte aj bylinkovými čajmi s mätou, medovkou, materinou dúškou.
  • pravidelnou pohybovou aktivitou získate lepšiu fyzickú kondíciu, štíhlejší vzhľad, ale aj psychickú pohodu. Rozprúdi sa krvný obeh a posilní srdce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #Vianoce #vianočné sviatky