Po zjedení syra je potrebné správne vytriediť jeho obal. Ako na to? Pozrite si galériu

Po zjedení syra je potrebné správne vytriediť jeho obal. Najčastejšie sú syry balené do plastového obalu, niektoré sú však v papieri, hliníkovom obale, prípadne je obal skombinovaný z viacerých druhov - napríklad plast a papier.

30.01.2023 10:03
syr, parenica, parenice Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Hliníkové obaly od tavených syrov v tvare trojuholníkov alebo kociek patria do kovu, ich vonkajší papierový obal do papiera.

Obal od plátkového syra patrí do plastov. Časti obalu od nátierkového syra treba vyhodiť do plastov a kovu, poukazuje riaditeľka pre komunikáciu OZV Envi-Pak Katarína Kretter. Do kovu je podľa nej potrebné vytriediť obal od syra s modrou plesňou, obal od syra s bielom plesňou do koša na nápojové kartóny a vonkajší obal do papiera.

Do plastu patrí aj obal od mozzarelly či syrových korbáčikov. Po dojedení syra v črievku sa obal môže taktiež vyhodiť do plastov. „Na oboch koncoch je črievko spojené kovovými úchytmi a tie treba oddeliť a vyhodiť do triedeného zberu kovov,“ priblížila Kretter.

Dodala, že obal od cottage syra patrí do plastov a hliníkový vrch do kovu, uviedla. Do triedeného zberu kovov možno vyhodiť obal od bryndze.

„Niektoré obaly nás vedia pri triedení trochu potrápiť, preto je potrebné rozumieť aj symbolom a informáciám uvedeným na samotných obaloch, tie sú pri správnom triedení veľmi nápomocné. Zároveň všetko, čo sa od obalu oddeliť dá, treba oddeliť a vytriediť samostatne,“ skonštatovala Kretter.

Z výsledkov prieskumu, ktorý Envi-Pak realizoval vlani, vyplýva, že plastové obaly od syrov triedi len polovica ľudí (52 percent).

Ako triediť obaly od obľúbených syrov?
Ako triediť obaly od obľúbených syrov?
+8Ako triediť obaly od obľúbených syrov?
2 debata chyba
Viac na túto tému: #obal #recyklácia #syr #plastový obal