Ako spoznáte čerstvé mäso, hydinu a ryby? Prečo kyslý zápach ešte nemusí znamenať, že mäso je pokazené

Spôsob, akým zaobchádzame s potravinami, ovplyvňuje ich kvalitu a má priamy vplyv na vaše zdravie. Preto by sme mali dbať na niektoré zásady už pri nákupe. Napríklad? Či potravina nemá poškodený obal alebo či neuplynul dátum minimálnej trvanlivosti...

14.05.2023 15:10
nákup, supermarket, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na čo myslieť pri nákupe?

Je vhodné spísať si nákupný zoznam, ten vás prevedie obchodom rýchlejšie. Zároveň vďaka nemu na nič dôležité nezabudnete.

Na nákup si vyhraďte dostatok času. V časovej tiesni sa v nákupnom košíku zvyčajne objavia aj veci, ktoré vôbec nepotrebujete, prípadne si nepozriete dátum spotreby či neskontrolujete obal. Potraviny v poškodených obaloch alebo nafúknutých plechovkách nekupujte.

Ak kupujete potraviny podliehajúce rýchlej skaze, mali byť čo najrýchlejšie prepravené domov do chladničky. Ideálne do hodiny. Ak to nie je možné, použite chladiacu tašku alebo chladiaci box. To platí najmä pre surové hydinové mäso, mleté mäso a tepelne neupravené mäsové výrobky, vnútornosti, ryby, mlieko a nepasterizované mliečne výrobky. Pri nákupe zmrazeného tovaru dbajte na to, aby sa tovar pri dlhšej preprave alebo v lete nerozmrazil. Ideálne je, ak mrazené veci nakupujete až ako posledné.

Pozor na silno namrznuté výrobky: ak na nich uvidíte silnú námrazu, je viac ako pravdepodobné, že tovar nebol istý čas skladovaný pri predpísanej teplote.

Dbajte aj na čerstvosť toho, čo nakupujete: rýchlej skaze podliehajú ryby, mäso, ovocie a zelenina.

Ako spoznáte čerstvé mäso?

Povrch mäsa by mal byť na reze mierne vlhký. Mäso nesmie mať obschnuté okraje, nemalo by ležať vo vlastnej šťave. Čerstvosť poznáte aj podľa farby: hovädzie z mladých zvierat má výrazne červenú farbu. Pozor na príliš svetlé alebo naopak príliš tmavé sfarbenie mäsa. Bravčové mäso by malo byť ružové až svetlo ružové.

nákup, chladnička, potraviny, skladovanie potravín Čítajte viac Ako správne skladovať potraviny? Prečo jablká nesmú medzi ostatné ovocie? A prečo sa neľúbia cesnak a cibuľa?

Spoznám čerstvú hydinu?

V závislosti od druhu – prsia, stehná a podobne, môže mať mäso farbu od svetlo žltej cez ružovú až po svetlo červenú. Podľa toho, čím bola hydina kŕmená, môže mať mäso aj výrazne žltú farbu (ak je kŕmená kukuricou). Typickým prejavom toho, že s mäsom niečo nie je v poriadku, je sivá farba a lepkavý povrch. Hneď po otvorení vákuovo baleného tovaru sa môže objaviť mierne kyslastý zápach – to však ešte nemusí nutne znamenať, že je mäso pokazené (môže ísť o pozostatky baliaceho plynu). Ak ale pretrváva, mäso radšej vyhoďte.

Ryby majú zvláštnu vôňu. Ako rozpoznať tú správnu?

Čerstvé ryby majú svetlo červené až jasne červené žiabre, oči sú vypuklé a nezakalené, na šupinách je priehľadná a lesklá vrstva hlienu. Ryba nesmie nepríjemne zapáchať. Pokiaľ pocítite zápach pripomínajúci čpavok, je takmer isté, že ryba dávno nie je čerstvá.

Skaze podlieha aj čerstvé ovocie a zelenina. Čo si všímať?

Sezónne ovocie a zelenina obvykle nenesú toľko následkov skladovania a prepravy ako druhy, ktoré sa dovážajú z ďalekých krajín. Ovocie aj zelenina by mali na prvý pohľad vyzerať čerstvo a krehko. Viditeľné plesne, nahnité škvrny, hnedé okraje (napr. na listoch šalátu) alebo prílišná pružnosť (napr. pri mrkve) sú prejavom toho, že tovar už nie je čerstvý. Listy by nemali byť zvädnuté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #strava #skladovanie potravín