Rajčiny nechcú vidieť slnko, cibuľa poďakuje za dámske silonky. Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu ?

Viete ako správne skladovať potraviny? Prinášame vám tipy, ako ich udržať čerstvé čo najdlhšie.

22.05.2023 07:15
chladnička, žena, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Ovocie skladujte inde ako zeleninu, vzájomne sa veľmi neznášajú.
  • Plody umývajte až tesne pred spracovaním, vydržia tak dlhšie čerstvé.
  • Misy a košíky, v ktorých zeleninu a ovocie skladujete, je potrebné pravidelne čistiť, rovnako ako chladničku. Ideálne každý mesiac.
  • Ideálne je skladovať suroviny tak ako v obchode. Ak bola brokolica v chladiacom boxe, skladujte ju v chladničke aj doma.
  • Jablká skladujte oddelene od ostatného ovocia. Zrýchľujú totiž dozrievanie ostatných plodov. Ak ale potrebujete, aby nejaké ovocie dozrelo, skladujte ich pri takom ovocí.
  • Citrusy a banány nedávajte do chladničky. Urobte tak až v prípade, že sú prezreté a potrebujete, aby ešte pár dní vydržali. V chladničke totiž prichádzajú o svoju chuť aj vôňu.
  • Avokádo nedávajte do chladničky, stratí tam svoju chuť.
  • Pomaranče, mandarínky, citróny a ďalšie exotické plody nechávajte dozrieť pri izbovej teplote.
  • Jahody a lesné plody vydržia maximálne deň, hrozno maximálne dva dni.
nákup, chladnička, potraviny, skladovanie potravín Čítajte viac Ako správne skladovať potraviny? Prečo jablká nesmú medzi ostatné ovocie? A prečo sa neľúbia cesnak a cibuľa?

V chladničke či mimo nej?

Cesnak: skladujte pri izbovej teplote v otvorenej nádobe, aby bola umožnená pravidelná cirkulácia vzduchu.

Cibuľa: nájdite čisté silonky, do každej nohy pridajte po jednej cibuli a urobte uzol. Takto môžete naukladať na seba viacero cibúľ a následne ich zavesíte na miesto, kde je izbová teplota. Ak takúto možnosť nemáte, cibuľu môžete skladovať tak ako cesnak, len ich držte ďalej od zemiakov. Neskladujte ju v chladničke.

Zemiaky: treba udržiavať na tmavom a chladnom mieste, ale nie v chladničke. Skladujte ich v papierovom vrecku, ktoré je priedušnejšie ako plast, niekde v špajzi. Držte ich ďalej od cibule a ovocia, ako sú napríklad jablká.

Mrkva: odrežte vňať, mrkva tak dlhšie vydrží, a dajte ju do chladničky maximálne na dva týždne.

Uhorky: by mali nemali byť v chladničke. Chlad totiž spôsobí, že sa budú rýchlejšie kaziť. Dôležité je ich neskladovať v blízkosti banánov, melónov a paradajok, ktoré uvoľňujú etylénový plyn.

Paradajky: nedávajte do chladničky, skladujte ich pri izbovej teplote. Ukladajte ich lícom hore, mimo dosahu priameho slnečného svetla.

Banány: chladnička skracuje ich životnosť a uberá im na chuti, preto ich skladujte pri izbovej teplote. Ak kúpite zrelé banány, ale nestíhate ich hneď zjesť, obaľte koniec trsu potravinovou fóliou. Takto by mali vydržať o štyri až päť dní dlhšie.

Jogurt: ak je otvorený, nasáva do seba baktérie, rovnako ako otvorená konzerva, ktorej obsah navyše získava nepríjemnú pachuť kvôli oxidujúcemu kovu. Jogurt aj obsah konzervy preto preložte do sklenenej alebo plastovej nádoby s pevným vekom.

Orechy: patria do chladničky.

Oleje: skladujte v chladničke, najmä tie za studena lisované.

Mlieko, smotanu, maslo, syry: odkladajte do chladničky prikryté, pretože by prevzali pachy ostatných potravín, ktoré sú v chladničke uložené.

Mäso: surové mäso dávajte do chladničky v nádobe, aby šťava z neho nekvapkala na ostatné potraviny. Mäsové výrobky (párky, špekáčiky, salámy, slaninu): zabaľte do alobalu alebo do mikroténového vrecúška, aby nevysychali.

Vajcia: uložte do chladničky, kde vydržia aj tri týždne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravá strava #skladovanie potravín