Fajčíte tieto cigarety? EÚ zakázala ich predaj, kde ich ešte kúpite?

V EÚ nadobudol účinnosť zákaz predaja ochutených zahrievaných tabakových výrobkov. Tento zákaz je reakciou na výrazný nárast predaja týchto tabakových výrobkov v celej EÚ.

23.10.2023 13:07
dievča, žena, mladá žena, vapovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Pomôže dosiahnuť cieľ stanovený v európskom pláne na boj proti rakovine, ktorým je vytvorenie „generácie bez tabaku“, v ktorej menej ako 5 % obyvateľstva by malo do roku 2040 používať ta­bak.

„Tabak spôsobuje 90 % rakoviny pľúc. Je nevyhnutné zaujať pevný postoj k zníženiu spotreby tabaku, najmä vzhľadom k tomu, že sme svedkami nepretržitého uvádzania nových výrobkov na trh. Vďaka zákazu budú naši občania, a najmä mladí ľudia, lepšie chránení pred škodlivými účinkami týchto výrobkov. To nás približuje ku „generácii bez tabaku“, uviedla Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Členské štáty majú teraz osem mesiacov na transpozíciu delegovanej smernice do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Nové pravidlá sa začnú v plnej miere uplatňovať od dnes 23. októbra 2023 po skončení trojmesačného prechodného obdobia s cieľom vyčerpať súčasný stav ochutených zahrievaných tabakových výrobkov, informuje Európska komisia.

Na Slovensku podobne ako v Poľsku zatiaľ nebol schválený nový zákon, ktorý by zakazoval predaj týchto výrobkov. Náplne sa tak naďalej predávajú.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa tento zákaz schváli aj v slovenskom právnom rámci.

Spotreba tabaku je najväčším zdravotným rizikom, ktorému sa dá predísť, a najvýznamnejšou príčinou predčasných úmrtí v EÚ, ktorá je každoročne zodpovedná za takmer 700 000 úmrtí. Približne 50 % fajčiarov zomiera predčasne (v priemere o 14 rokov skôr).

Napriek značnému pokroku dosiahnutému v posledných rokoch je počet fajčiarov v EÚ stále vysoký – fajčí 26 % celkovej populácie a 29 % mladých Európanov vo veku 15 – 24 rokov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zákaz #cigarety #zákaz predaja