Chýbajú lieky, niektoré známe voľnopredajné lieky môžu mať výpadky. O ktoré ide?

Slováci reagujú na rýchlo sa šíriace akútne respiračné ochorenia zvýšeným nákupom liekov a doplnkov stravy. V porovnaní so septembrom tohto roka, stúpol predaj doplnkov na imunitu na najväčšej lekárni na slovenskom internete MojaLekáreň.sk až 9-násobne, to zrejme v reakcii na narastajúci výskyt respiračných ochorení.

13.12.2023 09:17
lekáreň, liek, lieky Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (6)

V košíkoch sa najčastejšie objavuje vitamín C, colostrum, selén a zinok. Lekárnici online poradne MojaLekáreň.sk ale upozorňujú, že s podporou imunity je potrebné začať oveľa skôr, než sa ochorenia začnú šíriť. „Stále ale nie je neskoro,“ hovorí Pavla Horáková, vedúca farmaceutka online poradne MojaLekáreň.sk

Slováci v otázkach zdravia neriešia prevenciu, ale hasia problém. Vitamínov i prípravkov na podporu imunity teraz predáva najväčšia lekáreň na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk, najviac za celý tento rok.

Aký je najdrahší liek na Slovensku? A prečo musím v lekárni doplácať?
Video
Zdroj: TV Pravda

Nákupná horúčka v tomto segmente je za posledných 30 dní o 40 % silnejšia ako vlani. Okrem vitamínov, multivitamínov pre deti, tiež rastú nákupy paralenu – celkovo sa predaje liekov na bolesť, chrípku a prechladnutie ale držia na úrovni predajov minulého roka. Príprava organizmus na jesenné respiračné ochorenia by sa však mala začať na konci leta. „Ideálne pred začiatkom chrípkového obdobia, teda v auguste či septembri, kedy začneme podporovať imunitu a pokračujeme v tom až do jari,” dopĺňa farmaceutka.

Ochrana dýchacích ciest na okraji záujmu

Aj keď Slováci evidentne reagujú na šíriacu sa vírusovú epidémiu a konzumujú lieky, ochrana dýchacích ciest zostáva na okraji záujmu, aj napriek tomu, že je to najjednoduchšia ochrana pred infekciou, prípadne pred jej šírením ďalej.

Bory lekáreň lieky Čítajte viac Predpisovanie liekov sa mení. Skončí behanie po lekárňach za predpísaným liekom?

Rúška a respirátory zákazníci MojaLekáreň.sk nakupujú celoročne stále rovnako (v priemere jednotky stoviek kusov). Nákupy sú medziročne o 50 % nižšie a nerastú ani popri aktuálnom šírení sa infekcií. „Ak máte respiračné ochorenie a musíte vyraziť medzi ľudí, je vhodné vzhľadom na ohľaduplnosť k ostatným, použiť rúško alebo respirátor. Platí to však aj obrátene. Pokiaľ viete, že sa budete pohybovať na miestach s vyšším výskytom ľudí, správnym použitím rúška alebo respirátora môžete znížiť pravdepodobnosť nakazenia sa,” upozorňuje farmaceutka P. Horáková.

Niektoré lieky v ohrození

Situácia s liekmi z januára tohto roka, kedy MojaLekáreň.sk bojovala o dodávky liekov na horúčku, chrípku, prechladnutie a kašeľ pre deti i dospelých, sa pravdepodobne teraz nezopakuje. Voľnopredajné lieky na chrípku, prechladnutie a bolesť, sú bežne dostupné.

V ohrození je dodávka sirupu na suchý, dráždivý kašeľ, Robitussin, ale zatiaľ je na MojaLekáreň.sk dostupný. To isté platí pre Coldrex. V oboch prípadoch by sa však situácia mala stabilizovať vo februári 2024. Lieky na horúčku ako Nurofen, Ibalgin, Paralen sú v tejto chvíli stabilizované.

Ako na vírusy v kocke:

• podporujte imunitu celoročne, prípadne začnite od augusta,

• nenechajte obsah domácej lekárničky náhode, lieky na horúčku a bolesť majte po ruke,

• ochrana dýchacích ciest nie je prežitok, pozornosť si zaslúži v priestoroch zdravotníckych zariadení, nemocníc a lekární.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #choroba #zdravie #lieky