Dva obľúbené mäsové výrobky budú od januára iné. Aké mäso do nich budú dávať výrobcovia?

Slovenskí výrobcovia si už čoskoro budú môcť vybrať, z akého mäsa budú vyrábať šunkovú salámu a luncheon meat. Upravuje to novela vyhlášky o mäsových výrobkoch, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roka.

25.12.2023 09:40
obchod, potraviny, supermarket, zakaznik,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Na slovenskom trhu sa predávajú šunková saláma a Luncheon meat od zahraničných výrobcov, ktoré sa vyrábajú čisto z bravčového mäsa. Slovenskí výrobcovia ich musia podľa príslušnej vyhlášky vyrábať z kombinácie bravčového a hovädzieho mäsa. Od začiatku budúceho roka sa to zmení.

„Z dôvodu zníženej konkurencieschop­nosti slovenských výrobcov oproti zahraničným upravujeme požiadavky na základnú surovinu týchto dvoch výrobkov tak, aby si výrobca mohol vybrať, či ich bude vyrábať z kombinácie bravčového a hovädzieho mäsa alebo len z bravčového mäsa," uviedol rezort pôdohospodárstva. Upravuje to novela vyhlášky o mäsových výrobkoch, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Novelou vyhlášky sa tiež zmierňujú podmienky skladovania mäsových výrobkov. Teplota pri manipulácii a umiestňovaní mäsových výrobkov na trh sa zvýši zo 4 stupňov Celzia na 7 stupňov Celzia pri mäkkých mäsových výrobkoch, varených mäsových výrobkoch, pečených mäsových výrobkoch, tepelne opracovanom solenom mäse a mäsových polokonzervách.

Nevýhoda pre výrobcov

„Prijatie tejto zmeny je opodstatnené, nakoľko slovenskí výrobcovia mäsových výrobkov sú v nevýhode oproti zahraničným výrobcom," uviedlo ministerstvo. Podobné legislatívne zmeny podľa rezortu už prijali aj v okolitých členských štátoch Európskej únie. Nové nastavenie teplotných podmienok pri manipulácii a umiestňovaní na trh daných kategórií mäsových výrobkov vyplýva z výsledkov prieskumu trhu, v ktorom sa sledovali výrobcom definované podmienky skladovania dotknutých mäsových výrobkov. „Tieto parametre boli sledované u zahraničných výrobkov umiestňovaných na slovenskom trhu, ako aj na trhu v zahraničí," tvrdí ministerstvo.

Pri manipulácii a uvádzaní chladených mäsových výrobkov na trh bude prípustné krátkodobé zvýšenie teploty najviac o dva stupne Celzia na povrchu. „Podmienky na bezpečnosť potravín a ochranu zdravia týmto ustanovením nie sú dotknuté, nakoľko sa ustanovuje iba možnosť zvýšenia teploty na povrchu, ale nie v jadre chladeného mäsového výrobku," uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva. Krátkodobý časový úsek znamená nevyhnutný čas, počas ktorého sa manipuluje s chladenými mäsovými výrobkami, napríklad pri naložení a vyložení z dopravného prostriedku, zo skladu. „Táto požiadavka vyplynula z konzultácií so Slovenským zväzom spracovateľov mäsa a dôvodom je, že predovšetkým v letných mesiacoch sa môže krátkodobo zvýšiť povrchová teplota týchto výrobkov," dodal rezort.

Väčšia konkurencia

„Cieľom vyhlášky je odstránenie zníženej konkurencieschop­nosti slovenských výrobcov mäsových výrobkov oproti zahraničným, ktorá sa prejavuje predovšetkým pri dodávkach mäsových výrobkov do obchodných reťazcov," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #salám #mäsoví výrobky