Z pultov zmizne ďalší známy tabakový výrobok. Odkedy ho nekúpite?

Od začiatku budúceho roka sa má zakázať predaj zahrievaných tabakových výrobkov s arómou. Vyplýva to z novely zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorú schválil parlament. Ide o transpozíciu príslušnej smernice Európskej únie.

13.02.2024 12:34
vapovanie, vaping, elektronická cigareta, dym,... Foto:
Ilustračná fotka
debata (5)

Zákaz uvádzať na trh tabakové výrobky s charakteristickou arómou alebo obsahujúce arómy v akýchkoľvek ich zložkách, napríklad vo filtroch, papieroch, baleniach, kapsuliach, ktorý už existuje pre cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet, sa bude uplatňovať aj na zahrievané tabakové výrobky. „V prípade zahrievaných tabakových výrobkov, pokiaľ ide o tabakové výrobky na fajčenie, sa nemôžu udeľovať výnimky z povinnosti uvádzať informačný odkaz a kombinované zdravotné varovania," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Zákaz uvádzať na trh zahrievané tabakové výrobky s charakteristickou arómou sa mal na Slovensku pôvodne zaviesť už od 1. marca tohto roka. V okolitých štátoch sa však eurosmernica zavádza do národnej legislatívy až od 1. januára 2025, aby bol vytvorený dostatočný časový priestor na prípravu podnikateľov na riadne uplatňovanie nových požiadaviek a obmedzení, ktoré zo zákona vyplynú. Účinnosť novely zákona sa preto na Slovensku stanovila na 1. január 2025, čím sa zosúladí s očakávanými účinnosťami zmien v okolitých štátoch. Zabráni sa tým na jednej strane nákupnej turistike a na druhej strane znevýhodneniu postavenia domácich podnikateľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tabak #cigarety