Diétni šmejdi úradujú aj na Slovensku, sľubujú zázraky. Kilogramy však nestratíte, len obsah peňaženky

S príchodom jari sa pozornosť veľkého množstva spotrebiteľov sústreďuje na to, či stihnú schudnúť do plaviek. Na mnohých miestach sa stretávajú s rozmanitými produktami na chudnutie alebo diétami na spaľovanie tukov: od personalizovaných reklám na internete, cez príspevky zdieľané na sociálnych sieťach až po články v časopisoch.

19.03.2024 06:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podoba týchto marketingových ponúk sa však značne líši, rovnako ako aj ich vierohodnosť. Mnoho z nich uvádza klamlivé informácie, sľubujú nemožné a so spotrebiteľmi manipulujú. Ako môžu spotrebitelia takéto ponuky rozpoznať a na čo by pritom mali myslieť?

Schudne najmä vaša peňaženka

Každý už iste narazil na „zázračné“ prípravky, ktoré sľubujú zaručené a ľahké chudnutie až desiatok kilogramov za mesiac, navyše bez následného jojo efektu. Ich sľubované účinky však zvyčajne nebývajú podložené výskumom ani certifikátmi. V lepších prípadoch tak ide o glorifikované doplnky stravy, ktoré majú zanedbateľné až žiadne pozitívne účinky.

V horších prípadoch môžu spôsobiť závadné prípravky vážne zdravotné problémy. „Preto odporúčame skontrolovať, či nevydal varovanie pred výrobkom Úrad verejného zdravotníctva, prípadne ak má byť výrobok liečivým prípravkom, či bol riadne schválený. O tom je možné sa presvedčiť na webe Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv,” odporúča Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Spomínané diéty spravidla sľubujú to isté a bývajú v prevažnej väčšine prípadov založené na úplnom vynechaní určitého druhu potravín z jedálnička. Z dlhodobého hľadiska sú však neudržateľné, pretože hrozí, že človeku budú chýbať niektoré pre telo potrebné látky. Preto je pri týchto diétach nutné starostlivo strážiť vyvážené zloženie stravy a najlepšie ich tiež konzultovať s lekárom.

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia už v minulosti preverovala podnety na spomínané pochybné diéty. Napríklad spoločnosti Opravdové hubnutí s. r. o., ktorá predáva svoje výrobky aj na Slovensku prostredníctvom stránky www.ketomix.sk, už boli v Česku uložené finančné sankcie v správnom konaní. Táto spoločnosť však aj naďalej láka spotrebiteľov na svoje „zázračné“ keto diéty.

Keto šmejdi často uvádzajú, že ide o jedlo na celý deň. Tieto výrobky však často nespĺňajú odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo či požiadavky na zloženie potravín na regulovanie telesnej hmotnosti stanovené právnymi predpismi. Dlhodobá konzumácia týchto produktov tak môže viesť k zdravotným problémom, najmä k podvýžive, pretože nejde o plnohodnotnú náhradu celodennej stravy.

Vždy zaručené, nikdy však podložené

Ponuky často uvádzajú klamlivé informácie, čo je podľa zákona nekalá obchodná praktika. Používajú pritom rozličné manipulatívne taktiky, pri ktorých by spotrebitelia mali zbystriť a naďalej pristupovať k ponuke produktu či služby obozretne. Príkladom je vábivá reklama, vyvolanie beznádeje či strachu zo zmeškania (tzv. FOMO), ktorými sa snažia prinútiť spotrebiteľa ku kúpe. Zároveň sa ponuka často snaží poškodiť konkurenciu a tvrdí, že jediná efektívna (poprípade vôbec možná) metóda je práve tá ich, často ponúkaná za veľmi vysokú cenu. Ako príklad je možné uviesť výrok: „Pomocou bežných diét nie je možné schudnúť do plaviek včas! Tá naša vám to však umožní!”

Svoju vierohodnosť sa pritom snažia podložiť odkazmi na náhodných odborníkov či výskumy všemožných svetových univerzít, hoci presný zdroj neuvedú, nieto ešte odkaz na neho. V niektorých prípadoch odborník či výskum ani neexistujú. „Aj ohlasy užívateľov, ktoré sú na webe ponúkajúcom daný prípravok, je treba brať s rezervou, pretože predajca má väčšinou nad komentármi absolútnu kontrolu. Môže tak mazať tie negatívne a vyrábať pozitívne,” dodáva Eduarda Hekšová.

Kde nájsť (diétne) zrnko pravdy?

Ak spotrebitelia narazia na zdroj informácií, ktorý sa vyznačuje niektorými zo znakov uvedených vyššie, odporúčame jeho obsah overovať z viacerých zdrojov, najlepšie rôzneho typu. Článok vychvaľujúci určitú diétu alebo produkt odporúčame porovnať s informáciami z iných typov zdrojov, napríklad odborných článkov, výskumov, tlače, rozhovorov so špecialistami v danom odbore či recenziami používateľov na stránkach, ktoré sú agregátormi recenzií, avšak samy predaj neuskutočňujú (napr. heureka.sk). Produkty a predajcov je možné overiť aj na webe Úradu verejného zdravotníctva alebo v zozname rizikových e-shopov Slovenskej obchodnej inšpekcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #klamlivé praktiky