Dali ste si pivo alebo panáka a chcete šoférovať? Kedy môžete a kedy nie? Nafúkate vždy?

Víkendy ale aj taký veľkonočný pondelok sú najkritickejšími dňami, kedy sa stáva najviac nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu.

31.03.2024 06:00
Pivo - ilustračné foto. Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Podľa štatistík vypije každý Slovák viac než dve fľaše vína alebo štyri litre piva za týždeň. Veľká časť sú vodiči a niektorí si napriek alkoholu v krvi sadnú za volant. Minulý rok prichytili policajti 10-tisíc takýchto vodičov. Keby však musel fúkať každý, kto riadil motorové vozidlo, toto číslo by bolo niekoľkonásobne vyššie. Alkohol sa v roku 2022 podpísal pod 12 % nehôd, najviac v pondelky a v piatky. Tú najtragickejšiu, pri ktorej v jednom okamihu vyhaslo päť mladých životov, si pamätáme všetci.

Ani táto tragédia však nebola dostatočnou výstrahou pred šoférovaním pod vplyvom alkoholu. Dávnejšie hliadka na Zemplíne namerala istej vodičke vyše 3 promile, na Spiši nafúkal muž 2,77 promile a ďalší Košičan si sadol za volant s 1,77 promile. Všetkým hrozí trest odňatia slobody, pretože mali viac ako 1 promile. V Trenčianskom kraji asistoval alkohol za uplynulých päť mesiacov až pri 53 nehodách.

dekor Čítajte viac Žlčníkový záchvat začína na veľkonočnom tanieri. Týmito trikmi sa mu vyhnete

Po vypití malého piva (3 dl 5%) je u 90-kilového muža orientačná hladina zvyškového alkoholu v krvi 0,13 promile, hranicu 0,0 ‰ dosiahne približne za 50 minút a odbúranie veľkého piva u neho trvá cca 2 hodiny. Pritom už pol promile (teda 2 veľké pivá) zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 percent, pri 0,8 promile je to až o 400 %.

Najčastejším omylom pritom podľa prieskumov občianskeho združenia Pi s rozumom je, že z piva sa človek v podstate neopije a už po polhodinke môže smelo sadnúť za volant. Skutočnosť je však podľa občianskeho združenia Pi s rozumom celkom iná. Malé pivo 12°, pohár vína aj panák 40° destilátu obsahujú rovnaké množstvo alkoholu (13 g +/- 1 g). Takže keď si niekto dá veľké pivo, prijme v podstate o štvrtinu viac alkoholu, ako keby si dal 4 cl pohárik vodky.

„Ľudia si myslia, že percentá na fľaši vyjadrujú obsah alkoholu v danom drinku. Ide však o obsah alkoholu na 1 liter nápoja. Takže keď si dajú klasický 4 cl pohárik destilátu, dostanú do seba menej alkoholu ako pri pollitrovom pive, hoci toto má len 4–5 % alkoholu, no vodka až 40 %. Je skrátka potrebné pozerať sa na veľkosť drinku a rozhodne neplatí, že po vypití veľkého piva si môže človek sadnúť za volant už po pol hodinke,“ vysvetľuje Tomáš Huba z občianskeho združenia Pi s rozumom.

Aj pivo či víno za volantom teda dokážu spôsobiť zhoršený úsudok a zníženú schopnosť koncentrácie. Ako upozornila Polícia Slovenskej republiky, 0,5 promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody až o 100 % voči normálnemu stavu. Pri 0,8 promile je to nárast až o 400 %! Väzenie 15 rokov

Alkohol teda skutočne za volant nepatrí, aj preto občianske združenie Pi s rozumom vyzýva ľudí, aby nešoférovali opití. „Nikdy nie je neskoro zavolať si taxík, ísť pešo alebo autobusom. Ak človek pil alkohol, mal by v prvom rade uvažovať a rozhodne si nesadať za volant opitý. Pretože to nie je len o zaplatení vysokej sumy za havarované auto, ale môže ísť predovšetkým o ohrozenie života seba a ostatných,“ dodáva Tomáš Huba z občianskeho združenia.

Ako ovplyvňuje alkohol v krvi schopnosť šoférovať

0,30 až 0,99 ‰ alkoholu v dychu: Vplyv na človeka všeobecne: Strata schopnosti rýchleho rozhodovania; relaxácia, zvyšovanie telesnej teploty, výkyvy nálady. Zhoršený úsudok, uvoľnenie tela aj mysle, znížená schopnosť koncentrácie.

Vplyv na vodiča: Znížená vizuálna schopnosť vnímať rýchlo sa pohybujúce objekty v premávke, znížená schopnosť robiť viac úkonov počas šoférovania naraz.

1,00 až 1,49 ‰: Vplyv na človeka všeobecne: Horšia koncentrácia a rozhodovacie schopnosti, zníženie ostražitosti, obmedzenie svalovej motoriky (napr. pevný úchop volantu, sústredený pohľad), strata zábran a dobrá nálada prípadne výkyvy nálad.

Vplyv na vodiča: Oslabená schopnosť udržať vozidlo pod kontrolou, v rovnom smere, neuvedomovanie si rizík, neskoršie reakcie na situácie v premávke neschopnosť sledovať pohybujúce sa objekty v premávke, nekoordinované ovládanie volantu.

1,50 až 1,99 ‰: Vplyv na človeka všeobecne: Koordinácia svalov je výrazne zhoršená (napr. rovnováha, schopnosť rozprávať, zrak, sluch, reakčná schopnosť, a pod.), zlý úsudok, seba-ovládanie a pamäť sú výrazne oslabené, nálada sa môže buď zlepšiť, alebo naopak nastupuje útlm (možno až k zaspaniu).

Vplyv na vodiča: Nezvládanie koncentrácie na šoférovanie, výpadky pamäte, zhoršená schopnosť vnímať a udržiavať stabilnú rýchlosť a smer, nezvládanie spracovávať informácie v premávke (napr. smerovky, semafor a pod.), nedostatočné sledovanie premávky, neschopnosť identifikovať riziko.

2,00 až 2,99 ‰: Vplyv na človeka všeobecne: Strata rovnováhy v dôsledku takmer nulovej kontroly svalstva, strata schopnosti vyjadrovať sa, výrazne spomalené rozmýšľanie, takmer žiadna pozornosť a spracovanie vnemov z okolia, zvracanie.

Vplyv na vodiča: Neschopnosť udržiavať rovný smer jazdy a vhodne (do)brzdiť. Reakcie prídu neskoro, alebo neprídu vôbec. Je to jazda bez reakcií na dynamické objekty v premávke.

3,00 až 3,99 ‰: Vplyv na človeka všeobecne: Poruchy vedomia, môžu nastať poruchy srdečného rytmu, riziko zástavy dychu a krvného obehu.

Vplyv na vodiča: V tomto stave jazda u väčšiny ľudí ani nie je fyzicky možná. Kto to ale fyzicky zvládne, tak má maximálne obmedzenie schopnosti ovládať vozidlo a vnímať premávku. Je to jazda „naslepo“, vodič nereaguje na nič, ani na dynamické ani statické dopravné situácie.

Pozor na pokuty

Šoférovanie pod vplyvom alkoholu je nielen nebezpečné a zakázané, ale môže vyjsť aj poriadne draho. Ak totiž motorista jazdí pod vplyvom alkoholu a spôsobí si škodu na vlastnom aute, poisťovňa mu plnenie zamietne. V prípade, že spôsobí škodu inému, v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) má poisťovňa nárok vymáhať od vinníka časť alebo celé plnenie vyplatené poškodenému.

Do zákona sa zaviedol stav ťažkej opitosti, čo znamená najmenej dve promile alkoholu v krvi (0,96 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu).

Ak páchateľ v tomto stave spôsobí ťažkú ujmu na zdraví dvom alebo viacerým osobám, hrozí mu odňatie slobody na päť až dvanásť rokov. Ak zapríčiní smrť dvoch alebo viacerých osôb, hrozí mu odňatie slobody na sedem až pätnásť rokov. Pokuta vyjde draho

Ten, kto ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody, mu môže byť uložená

ak ide o dopravnú nehodu pokuta minimálne 300 eur až do 1.300 eur a sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá v minimálnom trvaní jeden rok a maximálne do piatich rokov alebo
ak ide o škodovú udalosť, ktorý sa považuje za dorpavnú nehodu pokuta minimálne 200 eur až do 1.000 eur a sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá až do piatich rokov.

Poistné udalosti

„V roku 2022 sme z PZP riešili 56 poistných udalostí, pri ktorých bol preukázaný alkohol v krvi motoristu. Škody na živote, zdraví a majetku, ktorých príčinou bol alkohol za volantom, presiahli 800-tisíc eur,“ hovorí správkyňa Nadácie Allianz a hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne Lucia Strnad Muthová a dodáva, že ak motorista jazdí pod vplyvom alkoholu a spôsobí si škodu na vlastnom aute, poisťovňa mu plnenie zamietne. Ak spôsobí škodu inému, v rámci povinného zmluvného poistenia môže poisťovňa vymáhať od vinníka časť alebo celé plnenie vyplatené poškodenému. Nevinný vínny strik či malé pivko krátko pred šoférovaním vás tak môže vyjsť poriadne draho.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #šoférovanie #pokuta za alkohol