Zelenina a ovocie
1. Majú byť na pohľad čerstvé, bez nečistôt a cudzích zápachov.
2. Nesmú mať na povrchu vysokú vlhkosť alebo ležať vo vode.
3. Pozrite sa, či plody nie sú úplne lesklé a ovoňajte ich, charakteristickú vôňu zacítite aj pod šupkou. Ak to tak nie je, zrejme je v nich viac chémie ako vitamínov.
4. Všímajte si, či v prepravkách alebo na regáloch nie sú plesnivé kusy, aj či nie sú príliš na seba natlačené.
5. Ovocie a zelenina majú mať viditeľné označenie druhu, krajiny pôvodu a cenu za jednotku.
Chlieb a pečivo
Všímajte si vzhľad, farbu, chrumkavosť kôrky, vôňu, pružnosť striedky a konzistenciu.
- pri čerstvom, dobre prepečenom chlebe sa striedka po stlačení hneď vráti do pôvodného stavu
- deformovaný tvar chleba je dôkazom nedodržania technologického postupu, plochý a nízky zasa zlého procesu kysnutia
- pripálená kôrka signalizuje, že chlieb bude horký
- príliš bledá, nedopečená kôrka prezrádza, že chlieb nebol dobre prepečený
- ak je viditeľne obnažená striedka, do chlebíka sa skôr dostanú plesne
- ak je balený chlieb pod obalom orosený, zabalili ho ešte nevychladnutý, rýchlejšie môže splesnivieť
- podľa farby nemožno usúdiť, či je chlieb celozrnný, môže byť iba prifarbený melasou, karamelom alebo farbivami. Dôležitá je konzistencia, v celozrnných výrobkoch sú pomleté celé obilninové zrnká, vidno ich na reze alebo povrchu ako drobné kúsky obilninových šupiek.
Chlieb a pečivo nedávajte do chladničky, urýchľuje sa tým starnutie, podporuje zarosenie a nežiaduci rast plesní.
3 dôvody, prečo kupovať slovenské produkty:
- Podporíte slovenských pestovateľov a producentov.
- Plody vypestované na Slovensku sú čerstvé i zdravšie, zbierajú sa v čase svojej prirodzenej zrelosti, neprevážajú sa dlhé kilometre v lietadlách a kamiónoch, čo znamená aj redukciu emisií výfukových plynov a obalov.
- Pri domácich produktoch sa dá vystopovať, kto ich dopestoval, zisťovanie producentov zo zahraničia je náročné.