Tieto cigarety už nezoženiete. Od budúceho roka na Slovensku definitívne končia

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov.

27.02.2024 17:18
E-cigareta Foto:
Ilustračná fotka
debata (3)

Kategória tabakových výrobkov sa od začiatku budúceho roka definitívne rozšíri o nový tabakový výrobok. Prezidentka SR Zuzana Čaputová totiž podpísala novelu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov. Poslanci parlamentu ju schválili v polovici februára. Ide pritom o transpozíciu príslušnej smernice Európskej únie.

Novým tabakovým výrobkom bude zahrievaný tabakový výrobok. Zákaz uvádzať na trh tabakové výrobky s charakteristickou arómou alebo obsahujúce arómy v akýchkoľvek ich zložkách, napríklad vo filtroch, papieroch, baleniach, kapsuliach, ktorý už existuje pre cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet, sa tak bude uplatňovať aj na zahrievané tabakové výrobky.

dievča, žena, mladá žena, vapovanie, elektronická cigareta, fajčenie, dym Čítajte viac Fajčíte tieto cigarety? EÚ zakázala ich predaj, kde ich ešte kúpite?

Zákaz uvádzať na trh zahrievané tabakové výrobky s charakteristickou arómou sa mal na Slovensku pôvodne zaviesť už od 1. marca tohto roka. V okolitých štátoch sa však eurosmernica zavádza do národnej legislatívy až od začiatku budúceho roka, aby bol vytvorený dostatočný časový priestor na prípravu podnikateľov na riadne uplatňovanie nových požiadaviek a obmedzení.

Účinnosť novely zákona sa preto na Slovensku stanovila tiež na 1. január 2025, čím sa zosúladí s očakávanými účinnosťami zmien v okolitých štátoch. Zabráni sa tým na jednej strane nákupnej turistike a na druhej strane znevýhodneniu postavenia domácich podnikateľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cigarety