Menej tradičné, ale zdravé desiate
- Nakrájané jablko alebo hruška + hrsť nesolených mandlí alebo iných orieškov.
- Strúhaná mrkva a jablko s hrozienkami a kokosom, pokvapkané citrónovou šťavou a dosladené jablkovou šťavou.
- Nesladený biely jogurt s nastrúhaným jablkom, podľa potreby prisladený stéviou.
- Nesladený biely jogurt rozmixovaný s banánom.
- Celozrnné pečivo s tvarohovým syrom a zeleninou podľa chuti.
- Celozrnné pečivo s maslom s plátkami pečeného morčacieho mäsa alebo rostbífu a so zeleninou.
- Nakrájané ovocie podľa chuti s nasekanými orechmi.
- Zmes sušeného ovocia (nesladené) a orieškov (nesolené, nepražené).
- Celozrnné pečivo s tvarohom vymiešaným so soľou a olivovým olejom, so strúhanou mrkvou, kúskami zeleru, posypané bylinkami a obložené paradajkami.
- Celozrnné pečivo so zeleninovými nátierkami: špenátová, brokolicová, strukovinová. Doplniť možno zeleninou: paradajky, mrkva, šalát, fenikel, zeler, reďkovky, paprika, uhorka.
- Syr cottage s bylinkami podľa chuti a nakrájanou zeleninou: mrkva, kaleráb. Doplniť možno aj celozrnné pečivo.
- Ovsená kaša s čerstvým alebo sušeným ovocím a nasekanými orieškami osladená medom.
- Domáce koláče z celozrnnej múky s medom (bez použitia bieleho cukru).
- Ovocné pyré (nesladené), doplniť možno celozrnnými cereáliami alebo piškótami.
Recepty na zdravé raňajky alebo desiatu
1. Bageta plnená avokádom
Suroviny: celozrnná bageta, 50 g balkánskeho syra, jedno menšie avokádo, lyžička olivového oleja, podľa chuti olivy, paprika, paradajka, soľ, citrónová šťava
Bagetu rozkrojíme. Z ostatných nadrobno nakrájaných surovín a oleja, soli a citrónovej šťavy pripravíme zmes, ktorou bagetu naplníme. Podľa chuti možno do bagety pridať aj kúsky kuracieho mäsa, ryby alebo morských plodov.
2. Zemiakový koláč so šunkou
Suroviny: 500 g uvarených zemiakov, 2 lyžice olivového oleja, jedna cibuľa, 100 g ľubovoľnej šunky, 3 vajíčka, 200 g kyslej smotany, 50 eidamu nakrájaného na pásiky, hrsť byliniek podľa chuti, soľ
Na oleji osmažíme cibuľu a šunku, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a krátko opekáme. Odstavíme, osolíme a vmiešame bylinky. Rozšľaháme vajíčka so smotanou a osolíme. Zmesou prelejeme zemiaky a v zapekacej miske pečieme asi 20 minút. Potom pridáme nakrájaný syr a pečieme ešte asi desať-pätnásť minút. Po vychladnutí nakrájame na kocky. Šunku možno vymeniť za chudšiu slaninu alebo salám.
3. Sendviče so šunkou
Suroviny: plátky tmavého hriankového chleba, krémový netučný tvaroh, sušená šunka, rukola, pažítka, mrkva, soľ
Tvaroh vymiešame s pažítkou a nastrúhanou mrkvou. Podľa potreby môžeme tvaroh zriediť bielym jogurtom. Dochutíme soľou. Nátierku natrieme na chlebíky, obložíme šunkou a mrkvou nastrúhanou na plátky. Bylinky v tvarohovej nátierke možno podľa chuti striedať a šunku zase vymeniť za plátky napríklad lososa. namiesto mrkvy možno použiť plátky papriky či paradajky.
4. Chrumkavé rezy
Suroviny: 2 vajcia, 200 g orieškovej zmesi, 150 g trstinového cukru, 120 g celozrnnej múky, na posýpku: lyžica olivového oleja, lyžica trstinového cukru, 4 lyžice celozrnnej múky
Orechy pomelieme alebo nasekáme nadrobno. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme orechy a múku a dobre premiešame. Na plech dáme papier na pečenie, rozotrieme naň cesto. Posypeme drobenkou pripravenou z oleja, múky a cukru. Posypať môžeme aj orieškami. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 20 minút. Po vychladnutí nakrájame na kocky.