Na Letnej škole esperanta sa naučíte medzinárodný jazyk

Dnes je už bežné, že sa učíme niekoľko cudzích jazykov. Medzi populárne jazyky určite patria angličtina, nemčina, španielčina, francúzština, ruština a mnohé ďalšie jazyky. Počuli ste však už niekedy o medzinárodnom jazyku, ktorý nie je úradným jazykom a napriek tomu ho ľudia využívajú pri mnohých príležitostiach? Hovoríme o esperante. Pri tvorbe tohto jazyka bolo zámerom vytvoriť ľahko naučiteľný a použiteľný neutrálny jazyk, ktorý sa bude používať v medzinárodnej komunikácii.

11.07.2018 22:30
jazyk, štúdium Foto:
Nielen žiaci a študenti majú šancu naučiť sa medzinárodný jazyk esperanto. Podujatie je otvorené pre všetkých, ktorí by sa chceli naučiť neutrálny jazyk.
debata

V sobotu 14. júla začína v poradí už 12. ročník podujatia Letná škola esperanta. Tento rok sa koná v Liptovskom Mikuláši a potrvá až do 22. júla. Toto medzinárodné vzdelávaco-kultúrno-spoločenské podujatie je tiež známe pod skratkou SES (Somera esperanto-studado).

Doteraz sa prihlásilo 255 ľudí z celého sveta a prihlásiť sa môže skutočne každý, kto sa o esperanto zaujíma. Letná škola esperanta vznikla v roku 2007 a esperantisti sa každý rok stretávajú v inom slovenskom meste.

SES sa za krátku dobu svojej existencie stala najväčšou letnou školu esperanta na svete, na ktorú bežne prichádza do 250 ľudí z vyše 25 krajín. Počas programu sa účastníci budú učiť samotný jazyk esperanto pod vedením skúsených učiteľov. Okrem toho tiež spoznávajú konkrétne mesto a jeho okolie, nechýbajú zájazdy, výlety, prednášky a interaktívne činnosti. Vo večerných hodinách je pripravený bohatý program v podobe spoločných medzinárodných večerov, koncertov, premietania filmov. Súčasťou večerného programu je tradičný Večer národov, na ktorom budú prezentovať svoju krajinu, kultúru a jazyk.

„Keďže esperanto funguje ako mostový jazyk, teda vytvára most medzi kultúrami a ľuďmi s rôznymi materinskými jazykmi, chceli sme tieto dva prvky prepojiť. Preto na podujatí robíme aj minikurzy národných jazykov, samozrejme, vrátane slovenčiny,“ hovorí organizátor podujatia Peter Baláž.

Esperanto aj online

Absolventi programu si na konci prevezmú potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu podľa úrovní Európskeho referenčného rámca pre jazyky od A1 po C1. Esperanto sa však dá bezplatne naučiť aj online, konkrétne na stránke lernu.net.

„Dávame takto ľuďom možnosť si vybrať, alebo oba spôsoby výučby skombinovať, čo osobne považujem za najlepšie. Navyše naživo sa jazyk učí omnoho rýchlejšie, človek je ním priamo obklopený a je obohatený aj o ten ľudský rozmer. Zároveň môže spoznať viaceré súčasti esperantskej kultúry“, dodáva Peter Baláž.

Záštita primátora aj ministerky školstva nesmie chýbať. Záštitu nad medzinárodným podujatím prevzali primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč a ministerka školstva Martina Lubyová.

„Sme presvedčení, že aj táto akcia pomôže ešte viac zviditeľniť Liptov v zahraničí a prostredníctvom esperantistov vyšleme do zahraničia pozitívny odkaz, že sa sem isto oplatí prísť znova,“ odkazuje na záver Peter Baláž.

Esperanto

Medzinárodný jazyk esperanto má v súčasnosti podľa oficiálnych odhadov do dvoch miliónov hovoriacich. Vyznačuje sa najmä jednoduchou zvládnuteľnosťou, čiže v podstate za 3 až 6 mesiacov sa môžete dostať na dobrú komunikačnú úroveň. Ďalej je známy svojou ľahkou a presnou gramatikou bez výnimiek a neutrálnosťou. To znamená, že nepatrí žiadnemu národu či krajine, čím umožňuje rovnocennú komunikáciu ľudí s rozdielnymi materinskými jazykmi.

Iniciátorom a tvorcom základov esperanta bol poľský lekár Ľudovít L. Zamenhof, ktorý svoju prvú učebnicu zverejnil v roku 1887. Jazyk si okamžite našiel svojich priaznivcov po celom svete. Napriek svojmu plánovanému pôvodu sa stal živým, neustále sa rozvíjajúcim jazykom. Od februára 2012 pozná esperanto aj obľúbený prekladač Google Translate. Esperanto sa stalo jeho 64. podporovaným jazykom, pričom preklady dosahujú pomerne vysokú presnosť. Rovnako tak aj Facebook používa tento jazyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SES #Somera esperanto-studado #Letná škola esperanta