Ktoré odbory bojujú s nedostatkom absolventov?

Vyberáte si strednú školu? Môže vám pomôcť prehľad odborov podľa krajov. Ministerstvo školstva totiž nedávno zverejnilo dva zoznamy, ktoré hovoria o nadbytočných odboroch a tých, kde absolventi chýbajú.

29.02.2020 00:00
žiak, študent, duálne vzdelávanie, škola, mechanik Foto:
Ilustračné foto
debata

Ministerstvo školstva zverejnilo na konci januára zoznam študijných odborov a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce a tiež zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu.

Kto všetko na spomínaných zoznamoch spolupracoval? „Zoznamy boli vypracované v spolupráci so zamestnávateľmi a ďalšími subjektmi koordinácie odborného vzdelávania a vydané Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR po odporučení Radou vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu. Zoznamy nadobúdajú účinnosť od 1. septembra 2020 a nevzťahujú sa na ročníky žiakov, ktorí začali štúdium pred 1. septembrom 2020,“ hovorí rezort školstva na svojej stránke.

Kraje podľa odborov

Kde je teda viac nedostatkových odborov? S ich najvyšším počtom je to Žilinský kraj, pričom v Prešovskom kraji zas chýbajú len absolventi dvoch odborov. „Nové zoznamy sú v zmysle aktuálnej novely zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave špecifikované na úroveň jednotlivých krajov. Najviac nedostatkových odborov je identifikovaných v Žilinskom kraji – desať. Za ním nasleduje Trnavský kraj (9 odborov) a Bratislavský a Trenčiansky kraj (8 odborov). Naopak, v Prešovskom kraji na trhu práce chýbajú absolventi len dvoch odborov,“ vymenúva ďalej ministerstvo.

Akí absolventi chýbajú najviac?

A kde by sa mohli uplatniť absolventi po strednej škole okamžite? Na Slovensku je podľa týchto zoznamov málo mäsiarov a aj agromechanizátorov. „Podľa ministerstva najčastejšie chýbajú absolventi odborov mäsiar, resp. mäsiar lahôdkar (v šiestich krajoch) a agromechanizátor opravár (tri kraje). Vo všeobecnosti zamestnávatelia pociťujú nedostatok absolventov najmä v oblasti strojárstva, stavebníctva, potravinárstva a telekomunikácií.“

Zoznamy sú zverejnené TU.

Motivačné štipendiá

Ministerstvo školstva vyplatilo 260 597 eur v prvom polroku tohto školského roka žiakom odborov stredných škôl, ktorých absolventi chýbajú na trhu práce. „Motivačné štipendiá pre týchto žiakov majú pomôcť presvedčiť mladých ľudí a ich rodičov pri rozhodovaní sa o výbere strednej školy,“ hovorí ministerstvo.

Podľa ministerstva sa počet štipendistov v priebehu uplynulých piatich mesiacov pohyboval od najnižšej úrovne 1 198 poberateľov v septembri 2019 až po 1 392 v októbri 2019. V januári 2020 ich bolo 1 310. Priemerná výška vyplateného štipendia dosiahla v minulom polroku sumu takmer 40 eur mesačne.

„Z pohľadu jednotlivých nedostatkových odborov mali medzi poberateľmi štipendia najvyššie zastúpenie v januári 2020 odbory elektromechanik – silnoprúdová technika (265 žiakov), obrábač kovov (192 žiakov) a chemik operátor (134 žiakov),“ hovorí ďalej rezort školstva.

Ako sa poskytujú motivačné štipendiá? „Motivačné štipendiá sa poskytujú na základe zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave, pričom jeho výška záleží od prospechu žiaka. Najlepší žiaci s priemerným prospechom do 1,8 dostávajú štipendium vo výške 65 % sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, teda aktuálne 62,38 €. Žiaci s prospechom do 2,4 dostanú 45 % sumy životného minima – 43,19 € a stredoškoláci s prospechom do 3,0 25 % sumy životného minima, čo je v tomto školskom roku 23,99 €.“

Motivačné štipendium môže získať žiak, ktorý študuje jeden z odborov, uvedených v Zozname študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce. Ten zverejňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minimálne raz za tri roky.

Zdroj: MŠVVaŠ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #stredné školy