Inovatívne nápady vysokoškolákov menia svet a pomáhajú komunitám

Hľadajú sa študenti VŠ s netradičnými nápadmi, ako zlepšiť klímu, vzdelávanie, ekológiu. Viete, ako zlepšiť procesy, ktoré sú zabehnuté a nefungujú? Prihláste sa do celosvetovej súťaže mladých inovátorov.

23.09.2020 14:50
štúdium, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Meniť svet a robiť ho lepším, vymyslieť aplikáciu, ktorá dokáže pomôcť mnohým ľuďom, podeliť sa s nápadom, aký tu ešte nebol či urobiť platformu, vďaka ktorej bude práca jednoduchšia. Mladí dnes môžu pozitívne vplývať na spoločnosť aj tým, že sa zapoja do vyvíjania aplikácií a technologických inovácii a prípadne ovplyvnia aj dlho zabehnuté nefungujúce procesy. Víťaz si odnesie ocenenie „Najlepší nápad 2020“ a balíček šitý na mieru, aby zrealizoval svoj unikátny nápad.

Aj medzi študentmi sa nájde zopár takých, ktorí dokážu vymyslieť množstvo užitočných vecí, ktoré pozitívne ovplyvnia život iných. Motivácia vymyslieť, čo tu ešte nebolo, však musí prameniť z niečoho hmotnejšieho, čo môže predstavovať príležitosť pre ich inovácie a nápady ďalej.

Jedným takým príkladom sú aj úspešné projekty študentov z celého sveta, ktoré môžu poslúžiť ako motivácia pre ostatných. Od technológii, ekológie, vzdelávania až po riešenie bežných problémov – to sú všetko oblasti, ktoré nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Robiť svet lepším

Netradičný projekt vymysleli študenti z Indie. Vyrobili elektrinu z chôdze pomocou sieťového systému v dráhach, ktorý premieňa tlak chôdze na elektrinu a ukladá ju. Energybrid už využíva celý univerzitný kampus študentov, ktorí prišli s týmto unikátnym nápadom. Tureckí študenti sa zas zaoberali znížením spotreby plastov. Vymysleli, ako urobiť z bežných fliaš s pitnou vodou znovu použiteľné, tzv. SmartBoottle.

Počuli ste už o Edublock? Pomáha študentom bez hlbokých IT znalostí zrealizovať svoje nápady, pomáha im sústrediť sa na problém a vyriešiť ho pomocou technológií tak, aby ich neobmedzovali. Pomocou Edublocku sa dá ľahko a rýchlo vytvoriť vlastný prototyp, zdokonalíte sa v základoch IoT, hardvéru a webu.

Účastníci Red Bull Basement 2019 v Toronte. Foto: Ryan Bolton/Red Bull Content Pool
Red Bull Basement Účastníci Red Bull Basement 2019 v Toronte.

Študenti z Pakistanu vynašli komplexné riešenie pre závažné a neočakávané problémy, ktorým študenti musia čeliť každý deň. CampAssist je aplikácia pre študentov a umožní im si požičať, vymeniť a pomôcť si s rôznymi vecami, ďalej je možné sa zapojiť do diskusie, je možné zdieľanie automobilov, recenzie učiteľov a mnohé iné.

V Japonsku sa študenti pozreli na problematiku komunikácie prostredníctvom pošty a emailov. Tieto dokumenty z fakúlt a študentských organizácii sa totiž zvyknú nahromadiť a dôležité informácie sa môžu jednoducho stratiť. Platforma Noroshi posiela personalizované notifikácie zariadeniam v blízkosti a organizuje tieto informácie v jednej aplikácii.

Mladí Kanaďania si „posvietili“ na problematiku, ktorá trápi veľa študentov – úzkosť. Vytvorili VR aplikáciu pre študentov na zvládnutie úzkosti. Navyše spomínaní vývojári žnú pozitívne ohlasy ďalej, pretože odkedy ich koncept uspel v súťaži, začalo sa o nich viac hovoriť i v médiách a sú inšpiráciou pre ostatných.

Všetky spomínané nápady pochádzajú z minuloročnej celosvetovej súťaže, zameranej na kreatívnych inovátorov – študentov, ktorá po prvýkrát prichádza teraz aj na Slovensko. Boli to najúspešnejšie inovácie študentov, ktoré reálne pomohli a pomáhajú ďalej – z myšlienok sa stali funkčné riešenia. Víťazným nápadom roka 2019 však bola aplikácia Audvice zoskupujúca učebné materiály pre študentov a učiteľov v audio forme na jednej platforme. Za týmto projektom stoja dve mladé vývojárky z Rakúska a aktuálne spolupracujú s dvomi veľkými medzinárodnými spoločnosťami na globálnom pilote.

Hľadajú sa inovátori aj zo Slovenska

Účastníci počas Red Bull Basement Festivalu vo... Foto: Armon Ruet/Red Bull Content Pool
Red Bull Basement Festival Účastníci počas Red Bull Basement Festivalu vo švajčiarskom Zürichu v roku 2019.

Aj vysokoškolskí študenti na Slovensku (minimálny vek od 18 rokov), ktorí majú nápad s pozitívnym dopadom na školu, fakultu, internát, mesto alebo nejakú inú komunitu, sa môžu zapojiť do tretieho ročníka globálneho programu, ktorého súčasťou je 36 krajín. Prihlasovanie je spustené a trvá do 25. októbra 2020.

Organizátori súťaže chcú osloviť aj mladých vizionárov na Slovensku a podať im pomocnú ruku, aby mohli dokázať veľké veci. Odrazovým mostíkom pre nich môže byť Red Bull Basement, pričom ich čaká mentoring, networking, workshopy a čo je veľmi dôležité – dotiahnutie finálnych krokov rozbehnutého projektu či prepojenie s veľkými firmami a potenciálnymi investormi.

A aké sú podmienky? Okrem vekovej hranice je podmienkou tím, ktorý s môže skladať z jedného alebo dvoch študent. Keďže ide o medzinárodný projekt, tak je potrebná znalosť angličtiny. Okrem toho súťažiaci natočia 60-sekundové video, v ktorom odprezentujú svoj nápad a zároveň toto video nahrajú na oficiálny web projektu. Verejné hlasovanie bude v týždni od 26. októbra a o najlepšom slovenskom nápade rozhodne odborná porota. Tí najlepší z každej zapojenej krajiny budú mať možnosť zúčastniť sa workshopu.

Ktoré nápady môžu uspieť? Sú to tie, ktoré nejakým spôsobom poslúžia na uspokojenie potrieb v komunite. Kreativa sa cení, a preto sa jej netreba báť. Oblasti, ktorými sa môžu súťažiaci zaoberať, sú: Empowerment, Vzdelávanie, Čistá voda, Energetika, Kariéra, Body & Mind, Dostupnosť, Smart mestá, Klíma.

Prihlášku do súťaže nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #vysokoškoláci #Red Bull Basement 2020