Viac času v online priestore? Tréner radí, ako školákov motivovať k pohybu

Deti trávia čoraz viac času v online priestore. To sa môže negatívne prejaviť na ich zdraví, trpia oči, ale aj chrbát. Ako si s tým poradiť? V nasledujúcich riadkoch prezrádza viac športový tréner Miroslav Černecký, ktorý sa venuje práve deťom.

09.11.2020 10:00
Pohyb, deti, šport Foto:
Deti trávia veľa času na počítačoch. Dôležitý je pravidelný pohyb a správne držanie tela, aby sa zamedzilo bolestiam detského chrbátika.
debata

Domáce vyučovanie prináša so sebou aj nejaké tie mínusy. Jedným z nich môže byť celkovo menej pohybu na čerstvom vzduchu či absencia rôznych pohybových krúžkov. „Moje skúsenosti sú také, že deti v tomto období trávia väčšinu času pri obrazovkách počítača. Je to spôsobené tým že táto pandémia nám priniesla veľa zmien v našich zabehnutých aktivitách. Deti väčšinu času trávia pri dištančnom vzdelávaní, a tak majú množstvo činností v sedavej polohe. Samozrejme, keď k tomu pridáme aj množstvo času stráveného na internete v rámci voľného času, je to veľa času, ktorý deti strávia pri obrazovkách počítača a v online priestore,“ hovorí na začiatok Miroslav Černecký, profesionálny športový tréner a spoluzakladateľ športových kurzov Happy Kids, o.z.

Dlhé sedenie za počítačom si tak môže vypýtať svoju daň. „Nevplýva to pozitívne na správne držanie tela a taktiež trpí aj zrak,“ vysvetľuje Černecký. A preto je podľa neho potrebné kompenzovať takúto činnosť práve zdravým pohybom. Na otázku, či cítiť, že domáce vzdelávanie pritlačilo deti viac k obrazovkám, odpovedá jednoznačne. „Áno, určite túto zmenu cítim, ale najviac ju pociťujú rodičia a samotné deti,“ hovorí.

Na snímke športový tréner Miroslav Černecký s... Foto: Happy Kids, o.z
pohyb, deti, šport Na snímke športový tréner Miroslav Černecký s deťmi počas tréningu.

Dlhé vysedávanie pri počítačoch by si mali žiaci adekvátne vykompenzovať pohybom. Čo odporúčajú odborníci? „Deti a, samozrejme, aj dospelí by si mali kompenzovať takúto sedavú činnosť práve zdravým pohybom minimálne hodinu denne cvičením a ak je to možné, tak dlhšími prechádzkami v prírode alebo behom a pobytom na čerstvom vzduchu,“ tvrdí športový tréner.

Nielen pohyb je dôležitý. Zdravý životný štýl ide ruka v ruke so správnym stravovaním. Zvlášť v tomto období je potrebná pestrá a vyvážená strava, obohatená o vitamíny v podobe zeleniny a ovocia. „So sedavou činnosťou súvisí potreba viac sa hýbať, pretože pri týchto činnostiach vydávajú menej fyzickej aktivity. Tým je telo utlmené a dochádza k väčšiemu príjmu ako výdaju. Môže sa stať, že ak nevyvážime stravu a pohyb, môže pokojne dôjsť aj k zmene postavy a samotnému priberaniu. Preto je veľmi dôležité nielen dodržiavať kompenzáciu pohybu, ale aj správne vyváženú stravu. Zároveň je potrebné sa viac hýbať a zdravo sa stravovať,“ radí ďalej Černecký.

Ako na boľavý chrbátik?

Aký cvik alebo pomôcku pri boľavom chrbátiku, resp. proti únave by odporučil odborník? Dieťa totiž pri monotónnej činnosti čelí zvýšenej únave. „Deti by mali pri počítači dodržiavať správne držanie sedavej polohy a možno namiesto stoličiek by mohli využívať fit loptu. Tá totiž pomáha pri správnom držaní tela. Určite sú deti pri tejto činnosti viacej unavené hlavne psychicky, pretože sa musia sústrediť a to tiež nevplýva dobre, keď toľko hodín strávia pred obrazovkami, ani na samotný zrak,“ myslí si športový tréner.

Pandémia ovplyvnila aj fungovanie pohybových a záujmových krúžkov. Mnohé museli zmeniť osobný kontakt za online. A tak sú čoraz viac v popredí online tréningy. Práve na sociálnych sieťach je ich vidieť dosť a najmä pre dospelých. Čo však deti?

„Táto situácia nás donútila zostať doma a tiež zmeniť nás zabehnutý systém športovania. Museli sme prejsť na online tréningy. Máme tréningy pre deti, pohybovo gymnastická príprava, jumping a navyše sa vedia pripojiť aj rodičia,“ vysvetľuje, ako sú na tom športové kluby pre deti Černecký.

Poradiť si s hyperaktívnym dieťaťom

Niektoré deti sú však hyperaktívne, nedokážu obsedieť chvíľu na jednom mieste. V takýchto prípadoch môže byť domáce vzdelávanie „ťažkým orieškom“ pre rodičov.

Je veľmi dobré, ak si rodičia nájdu spoločnú športovú činnosť spolu s deťmi.

Východiskom mohli byť pohybové aktivity v rôznych kluboch a krúžkoch. Aká rada by znela pre tých rodičov, ktorí majú takéto dieťa aktuálne doma a nemôže navštíviť žiadne takéto zariadenie?

„Máme deti, ktorým stačí bežný pohyb a sú pokojnejší, ale máme i deti, ktoré potrebujú viac pohybu ako ostatné. Tu je potom veľmi dôležité, aby vykonávali pohybovú činnosť častejšie počas dňa a, samozrejme, aby ich v tomto smere motivovali rodičia. Je veľmi dobré, ak si rodičia nájdu spoločnú športovú činnosť spolu s deťmi. Tým ich podporujú v tom, aby sa viac hýbali. Zároveň tým vzniká lepšia atmosféra a pevnejší vzťah. Šport je zábava a je to činnosť, ktorá má prinášať potešenie dobrú náladu a pocit šťastia,“ uzatvára tréner Černecký, ktorý sa snaží prinášať deťom pozitívny vzťah k športu a budovať správne návyky a zdravý životný štýl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #deti a šport #online vzdelávanie #Miroslav Černecký