Vysoká škola: Bakalárom chýba prax

Študenti súkromných vysokých škôl popri škole veľa pracujú a na život a budúce zamestnanie sa po absolvovaní štúdia cítia lepšie pripravení ako poslucháči štátnych a verejných vysokých škôl. Vyplynulo to z prieskumu Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ).

28.03.2022 09:00
vysoká škola, vysokoškoláčka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Súkromné školy zároveň študentom vo väčšej miere pomáhajú napríklad s písaním životopisu, s prípravou na pracovné pohovory a ich študenti sú častejšie spokojní s dĺžkou praxe. Učitelia na súkromných školách taktiež podľa študentov viac premietajú potreby praxe do výučby.

Prieskum priniesol aj zistenie, že trh práce bakalárov neláka, často im chýba prax, za sebou ju má iba polovica končiacich bakalárov. O niečo lepšie sú na tom absolventi druhého stupňa vysokej školy, prax malo 71 % z nich. Jej absolvovanie je pritom jednou zo základných požiadaviek zamestnávateľov, čo potvrdzujú aj dáta portálu Profesia. sk za viac ako 10 rokov.

Video
O financovaní vysokoškolského štúdia s Janou Trogovou zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK - odvysielané 21. 10. 2020

„Jedným z problémov Slovenska je, že len veľmi malá časť absolventov bakalárskeho stupňa odchádza na trh práce, v tomto smere oproti svetu významne dlhodobo zaostávame. Výsledkom je, že naši absolventi sú do istej miery prevzdelaní v porovnaní s kolegami v zahraničí a vzdelávací systém využíva zdroje menej efektívne,“ vysvetľuje Renáta Hall, koordinátorka analytického tímu SAAVŠ. „Časť respondentov v prieskume priznala obavy z toho, že s bakalárskym titulom si nenájdu prácu. V niektorých povolaniach, ako sú napríklad učitelia, bakalársky stupeň na získanie zamestnania nestačí, v štátnej a verejnej správe obmedzuje kariérny postup. Študenti často uvádzali, že v druhom stupni vysokoškolského štúdia pokračujú preto, aby získali lepšie zamestnanie, čo môže okrem iného znamenať aj vyššiu mzdu alebo pracovné zaradenie,“ dodáva R. Hall.

uzitocna, vysoke skoly, knihy, student, Čítajte viac Chcete študovať? Rozdelenie vysokých škôl na Slovensku a ich kompletný zoznam

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prihlášky na VŠ #bakalárske štúdium