Tipy pre kreatívnu výučbu cudzích jazykov I

Povolanie učiteľa cudzích jazykov je náročné, bez ohľadu na to, či učíte na základnej alebo strednej škole, či ste lektorom v jazykovej škole alebo vediete súkromné hodiny online. Nie je ľahké na každej hodine žiakov motivovať, udržať ich pozornosť a zároveň dosahovaťs nimi výsledky. Prinášame vám niekoľko tipov od skúsených odborníkov, ktoré vám pomôžu hodiny cudzích jazykov osviežiťo nové inšpirácie.

26.08.2022 16:32
wocabee, nepouzivat

Niekedy stačí prekvapiť

Aby ste dokázali vzbudiť záujem svojich žiakov, niekedy stačí iba malá zmena. Skúste prekvapiť triedu tým, že úvod hodiny nezačnete tak, ako zvyčajne, ale skúsite niečo zmeniť. Zapojte svoju kreativitu a začnite napríklad hodinu nezvyčajne hrou, videom, alebo inou zaujímavou aktivitou. V prípade online vyučovania môžete začať netradične písaním na fyzickú tabuľu. Rozsah pozornosti je počas online vyučovania menší ako pri prezenčnej výučbe. Skúste preto udržať pozornosť žiaka čo najdlhšie.

Využívajte autentické materiály

Autentické materiály sú také materiály v cudzom jazyku, ktoré nie sú určené ani prispôsobené pre učiacich sa. Môže nimi byť akýkoľvek materiál, text alebo video, ktoré sa bežne používa, a s ktorým sa môže ktokoľvek stretnúť. Príkladom je napríklad menu v reštaurácii, príručka alebo manuál k prístroju, nahrávka rozhlasovej relácie. Pre žiakov sú veľmi prínosné, pretože ponúkajú reálny kontakt s krajinou, kultúrou krajiny a s jazykom, ktorý sa učia. Žiak sa taktiež prirodzene naučí frázy, slangové výrazy alebo idiómy.

Pozvite si hosťa

Chcete skutočne získať pozornosť svojich žiakov? Podať im tému takým spôsobom, že si ju budú dlho pamätať? Pozvite si na hodinu externého hosťa, ktorý obohatí čas vám aj vašim žiakom. Hosť môže porozprávať o živote vo svojej krajine alebo o konkrétnej téme, ktorej sa na hodinách práve venujete, ale z celkom iného uhla pohľadu. Žiakov určite zaujme rozprávanie niekoho zo zaujímavého prostredia a radi mu budú klásť svoje otázky. Samozrejme, nemôžete to robiť priliš často, pretože potom už hosť nebude mať svoju „exkluzivitu“.

Vyskúšajte WocaBee

Vynikajúcou pomôckou pre každého učiteľa je aplikácia WocaBee na učenie slovíčok pre školy. Vďaka aplikácii dokážete svojich žiakov motivovať k učeniu tak, že ho nevnímajú ako nudné bifľovanie, ale ako zábavnú hru. Aplikácia využíva na učenie 8 sofistikovaných metód, vďaka ktorým je precvičovanie slovíčok veľmi pestré. Umelá inteligencia v aplikácii žiakom ponúka na precvičovanie častejšie tie slovíčka, v ktorých robia chyby, a vďaka tomu si ich skutočne zapamätajú. Až 98 % učiteľov, ktorí využívajú WocaBee potvrdzuje, že aplikácia žiakom reálne zlepšuje ich jazykové vedomosti. WocaBee zároveň zjednodušuje prácu učiteľa – automaticky vyhodnotí písomky, učiteľ môže žiakom spustiť online hru a zároveň má podrobný prehľad o tom, ako žiaci pracujú a učia sa. Viac informácií o tom, ako môže WocaBe oživiť vašu jazykovú výučbu, nájdete aj v tomto videu:

Recyklujte

Nemáme na mysli plasty, kovy a papier. Recyklujte vlastnú prácu, nápady a svoje pozitívne skúsenosti z hodín. Ak vám vyjde nejaká aktivita s jednou skupinou žiakov, hneď ju vyskúšajte aj s ďalšou skupinou. Zaznamenávajte si aktivity, zhromažďujte materiály a píšte si poznámky z aktivít, aby ste ich vedeli použiť aj o rok. Áno, je dôležité byť kreatívny, ale takisto sa nemôžete dlhodobo na každú hodinu pripravovať prílš dlho. Recyklujte aj so svojimi kolegami a zdieľajte svoje nápady medzi sebou.

Hrajte sa!

Nie nadarmo sa hovorí „Škola hrou!“. Učenie je najefektívnejšie vtedy, keď žiaci ani nevedia, že sa učia. Učenie formou hry je pre nich najjednoduchšie, a preto pre vás najefektívnejšie, Skúste preto prvky hier zaradiť na každú hodinu. Nie je jednoduché vždy niečo vymyslieť, ale dnes si už môžete pomôcť aj rôznymi online nástrojmi. Ukážku online hry zo slovíčok vo WocaBee nájdete v tomto videu:

Cold calling

Nevyvolávajte žiakov k odpovedi podľa vopred známeho poradia. Ak chcete udržať pozornosť žiakov, čo najčastejšie využívajte cold calling – vyvolávanie úplne náhodne. Žiaci budú počas hodiny „v strehu“, pretože nikdy nevedia, kedy príde na nich rad a budú musieť zareagovať. Za nesprávne odpovede netrestajte, ale hneď vyvolajte ďalšieho žiaka. Cieľom je, aby si žiaci zvykli, že na hodine musia byť pozorní. Náhodné vyvolávanie môžete využiť aj v rámci diskusie, aby ste do nej zapojili všetkých žiakov.

Využívajte zdroje blízke žiakom

Vaši žiaci určite ocenia, ak budete na hodinách využívať platformy a zdroje, ktoré používajú aj oni. Napríklad môžete nájsť na YouTube video, ktoré vysvetlí problematiku veľmi efektívne, aj keď to nie je oficiálny zdroj pre výučbu. Uvidíte, že video z YouTube alebo z TikTok- u budú sledovať pozornejšie ako text v klasickej učebnici. Využívajte teda čo najčastejšie tie zdroje, ktoré žiaci poznajú, pozerajú alebo používajú. Aj preto majú žiaci radi učenie slovíčok s WocaBee. Precvičovať slovnú zásobu na mobile alebo tablete je pre nich už prirodzenejšie, ako sa učiť zo zošita.

Využite emócie k rozvoju konverzácie

Ak sa žiaci majú rozprávať o niečom, čo ich baví, čo by chceli robiť alebo čo by si chceli napríklad kúpiť, budú hovoriť viac a s väčším nadšením. Nechajte ich napríklad vyhľadať si na internete obrázok obľúbenej aktivity alebo veci, po ktorej túžia. Následne môžu vo dvojiciach alebo pred celou skupinou odprezentovať, o akú aktivitu ide, prečo sa im páči a chceli by ju vyskúšať, kedy sa s ňou stretli prvýkrát atď. Tým, že majú s danou témou, vecou alebo trebárs aj osobou emotívne prepojenie, budú hovoriť určite radšej a viac, ako pri učebnicových konverzačných cvičeniach.

Vzdelávajte sa

Spoločnosť WocaBee, poskytovateľ inovatívnej aplikácie na výučbu cudzích jazykov pre školy WocaBee sa dlhodobo venuje vzdelávaniu učiteľov cudzích jazykov a zdieľaniu praktických skúseností v tejto oblasti. Doteraz WocaBee pre učiteľov pripravila viac ako 20 online vzdelávacích podujatí, na každom z nich sa zúčastnilo v priemere 2000 učiteľov, ktorí im pridelili priemerné hodnotenie 1,25 (1=vynikajúci, 5=neuspokojivý). Ak máte záujem dostávať pravidelne informácie o vzdelávacích webinároch pre učiteľov cudzích jazykov, napíšte na wocabee@wocabee.app alebo sa zaregistrujte na najbližšie webináre ešte pred začiatkom školského roka tu: https://wocabee.app/…nar/2022-3Q/?…

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou