5 tipov, ako si dobre vybrať vysokú školu

Vysoké školy každý rok opustia tisíce absolventov rôznych odborov. Neraz sa však stane, že s diplomom skončia napríklad v pokladnici v obchode, alebo aj na úrade práce. Dôvodov je veľa, niekto sa flákal, skúšky robil so šťastím a chcel len diplom, iný neštudoval odbor, ktorý ho baví, alebo si jednoducho zle vybral. Čo je dôležité pre dobrý výber?

30.01.2023 08:00
študenti, rozhodovanie, uvažovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

1. Zamyslite sa nad tým, čo vás baví

Darmo budete študovať jadrovú fyziku, keď vás napĺňa pomoc zvieratám. Predovšetkým si položte otázku: Čo rád robím? Dokáže ma to, čo ma baví, uživiť? Ak odpoviete áno, máte smer jasný. Ak vás baví kreslenie, môžete sa zamerať napríklad na grafický dizajn, návrhárstvo či architektúru. V prípade, že rád pracujete s ľuďmi a ste empatický, môže byť možnosťou psychológia alebo sociálna práca.

2. Nájdem si zamestnanie?

Absolventi medicíny či technických smerov zrejme len ťažko skončia na úrade práce, no napríklad pri niektorých humanitných odboroch treba rátať s tým, že si vzdelanie budete musieť doplniť napríklad v podobe stáží.

3. Blízko alebo ďaleko

Zvážte, či je vybraná škola blízko a môžete dochádzať, alebo budete bývať ďalej od domova na internáte či v byte s viacerými osobami. Každá možnosť má svoje za aj proti.

šťastná študentka Čítajte viac Kam na vysokú školu: Kvalitné vzdelanie je devízou do budúcnosti

4. Zavŕtaný v knihách alebo voľnejší režim

Niekto je vyslovene študijný typ, iný si myslí, že všetkého veľa škodí a občas sa treba aj zabaviť. Aj od toho závisí, či si správne vyberiete školu. Zvážte dĺžku štúdia i jeho náročnosť. Väčšina vysokých škôl zverejňuje svoje rozvrhy na webových stránkach, urobte si malý prieskum predmetov aj času, ktorý si štúdium vyžiada.

5. Nechajte si zadné vrátka

Je rozumné mať plán B, ak vás neprijmú na vysokú školu, ktorú ste si vybrali. Podajte si prihlášku aspoň na dve. Popremýšľajte aj nad tým, či chcete študovať denne, alebo externe.

Zdroj: praxuj.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #Kam na vysokú školu