Poznáte poľovnícke desatoro?

S poľovníctvom sa spája nevôľa časti populácie, ktorá poľovníkov pokladá za tých, čo drancujú prírodu a argumenty, že ju, naopak, chránia a prispievajú k bezpečnosti zvierat, im veľa nehovoria. Ani fakt, že poľovníkom naozaj nemôže byť každý a ani sa ním nemôže stať zo dňa na deň.

11.04.2023 10:00
muž, pes, les, poľovník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Faktom je, že človek svojimi zásahmi do prírody spôsobil už mnoho zlého a odnášajú si to nielen zvieratá, ale celý ekosystém. Poľovníci poukazujú napríklad na to, že z krajiny sa postupne vytratili vetrolamy, medze či cesty lemované trávou, poľnohospodárske plodiny sa chemicky ošetrujú, nerastie v nich burina, nie je v nich hmyz a doplatila na to aj malá zver.

Ktovie, ako sa na prírode a voľne žijúcej zveri podpíše trend posledných rokov, ktorý praje hustej výstavbe domov na okrajoch miest i dedín. A to sú len dva z množstva problémov, ktoré súvisia s poľovníctvom. V posledných rokoch sa jednoznačne potvrdzuje, že príroda a zvieratá prežívajú neľahké časy. Pomerne často sa objavovali a stále aj objavujú napríklad správy o stretnutiach ľudí s medveďmi. Začali sa vyskytovať na miestach, na ktorých by vonkoncom nemali čo hľadať, no ťažkosti nemáme iba s naším najväčším dravcom a príčin je viac než dosť.

Používanie pesticídov v poľnohospodár­stve, pestovanie monokultúr a ochorenia neprajú príliš ani včelám, hoci slovenské včelárstvo malo vždy vysokú úroveň, a včelári, podobne ako poľovníci, sa musia pasovať aj s čoraz náročnejšími legislatívnymi a inými prekážkami. Treba len dúfať, že dobré tradície prospievajúce prírode, a tým aj ľuďom, si nezničíme a zachováme ich aj pre ďalšie generácie.

kosovo-medvede-rezervacia-priroda-zaujimavosti-clanok W Čítajte viac Poľovník Kaššák: Medveďov je toľko, koľko ich dokáže uživiť prostredie. Vzoriek bolo málo

Poľovnícke desatoro

  1. Buď vždy za každých okolností poľovníkom tak, ako zákon, predpisy a poľovnícke zvyky prikazujú, tak ako si v nich poučený a vychovávaný.
  2. K zveri sa správaj šetrne, chovaj ju a chráň.
  3. Upravuj stavy zveri, dravú zver zbytočne nestrieľaj, keďže je v značnej miere užitočná.
  4. Pamätaj, že príroda nie je strelnica, strieľaj len na to, čo bezpečne rozoznáš.
  5. Voči pytliakom, neprajníkom a škodcom prírody nebuď zhovievavý. Buď však opatrný.
  6. Svoju poľovnícku česť neber na ľahkú váhu, tú si vždy všade chráň a bráň.
  7. Hovor len našou krásnou poľovníckou vravou, pretože ona je neodmysliteľným odkazom našich poľovníckych predkov.
  8. Zachovávaj naše dobré poľovnícke zvyky a tradície. Je to nielen tvoje právo, ale aj povinnosť.
  9. Psa svojho miluj nadovšetko, lebo ti je najlepším pomocníkom a verným priateľom.

10.Vždy a za všetkých okolností pri výkone práva poľovníctva nech ti je patrón sv. Hubert tvojím ochrancom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľovníci #poľovník #poľovníctvo