Nové technológie pomôžu deťom milovať knihy. Dokážu priviesť deti ku knihám?

Čítanie pomáha deťom rozvíjať slovnú zásobu, kritické myslenie, ale aj empatiu či sebavedomie. Mnoho detí však dnes číta len z povinnosti, za čo môžu podľa odborníkov aj mobily. Ako deti priviesť ku knihám?

16.05.2023 10:00
deti, čítanie, knihy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak je dieťa niečím denne obklopované, je oveľa väčšia šanca, že si k tomu nájde cestu. Znie to možno až triviálne, ale niekedy zabúdame na to, že deti často siahajú po tom, čo majú poruke, aj čo vidia robiť a používať dospelých. Podľa posledného prieskumu Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) pritom až 40 % pätnásťročných žiakov číta knihy iba preto, lebo musí. Aj preto je jedným zo spôsobov, ako ich naučiť láske ku knihám, obklopiť sa nimi doma. „Rodičia sa nemusia báť zapojiť ani tablet, telefón či počítač, knihy sa dnes predsa dajú čítať aj elektronicky a technológie sú pre najmenších logickým lákadlom. Dokonca sa tak učia, ako ich využívať zmysluplne, nielen na hranie hier či využívanie sociálnych sietí,“ vraví Jana Baginová, CEO slovenskej elektronickej knižnice pre deti KUBO.

Dajte im na výber

Pedagógovia väčšinou odporúčajú, aby deti začínali čítaním rôznych publikácií, s rozličným zameraním. Počnúc beletriou cez literatúru faktu, až po encyklopédie. Deti tak objavia, čo ich baví. A ak čítajú to, čo ich zaujíma, je pravdepodobnejšie, že si knihy zamilujú. Potvrdila to aj štúdia Scholastic Kids & Family Reading Report. Deväť z desiatich detí vo veku od šesť do sedemnásť rokov v nej uviedlo, že ak si knihu vyberú samy, šanca, že ju dočítajú, je výrazne vyššia.

Rodičia sa nemusia báť zapojiť ani tablet, telefón či počítač, knihy sa dnes predsa dajú čítať aj elektronicky a technológie sú pre najmenších logickým lákadlom. Dokonca sa tak učia, ako ich využívať zmysluplne, nielen na hranie hier či využívanie sociálnych sietí.
Jana Baginová, Slovenská elektronická knižnica pre deti KUBO

Klasické knižnice, či už školské alebo mestské, ponúkajú množstvo publikácií vhodných pre deti, bonusom sú elektronické knižnice, napríklad KUBO, ktorá má okrem zahraničných titulov i slovenské ľudové rozprávky, básničky, riekanky či hádanky. Svoj obľúbený titul si v nej nájdu deti od dvoch do štrnásť rokov.

Zrejme každý rodič sa poteší, ak si jeho ratolesť obľúbi encyklopédie, no prínosné sú aj grafické knihy a komiksy. Vekom sa preferencie väčšinou menia, dôležité je vybrať deťom knihy vhodné pre ich vek.

profesie, povolania Čítajte viac Viete, aké sú povolania budúcnosti? Pozrite si rebríček 10 najperspektívnejších z nich

Klasicky aj na tablete

Viaceré štúdie potvrdzujú, že deti, ktorým rodičia čítali alebo čítajú, majú lepšie výsledky v škole, a to nielen v samotnom čítaní. Psychológovia okrem iného pripomínajú, že tent druh spoločnej aktivity je skvelým priestorom na upevňovanie puta medzi rodičom a dieťaťom. Dr. John Hutton, vedec a pediater v Detskej nemocnici v Cincinnati, dokonca popísal pozitívny neurologický dosah spoločného čítania na dieťa i rodičov.

Aby kniha naozaj „ožila“, vyžaduje si to intenzívnu spoločnú pozornosť dieťaťa i rodiča, čo vedie k zrkadleniu aktivity v ich mozgoch. Pri vyšších úrovniach nervovej synchronizácie sa viac zapájame do danej aktivity a v tele sa uvoľňuje aj viac oxytocínu – hormónu lásky. Výborným časom pre spoločné čítanie je večer. „Niektorí rodičia uprednostňujú namiesto klasických čítanie e-kníh, tie môžu s podsvieteným tabletom čítať aj pri zhasnutom svetle,“ dodáva J. Baginová.

Aspoň dvadsať minút

Školáci už vedia čítať sami, predškolákom by podľa pedagogičky Ľudmily Hrdinákovej mali rodičia čítať denne aspoň 20 minút. „Ak každý deň príde dieťatko do kontaktu s počutým slovom, trénuje si schopnosť počúvať a vizualizáciu. Dobré je, ak mu rodičia alebo učiteľka v škôlke čítajú aj viackrát denne. Pri rozvíjaní posluchovej pozornosti nemusí ísť vyslovene iba o čítaný text. Môžete si napríklad pri raňajkách, alebo cestou do škôlky povedať nejakú básničku, riekanku či vymyslený príbeh. Kniha je však vždy zárukou bohatej slovnej zásoby, kvality a vhodne spracovaného posolstva príbehu,“ zdôrazňuje pre euworld.sk Ľ. Hrdináková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #deti a knihy #deti a čítanie