Zvládnete financovať štúdium detí? Poradíme, ako na to

Štúdium na vysokej škole nie je vôbec lacná záležitosť a ukrojí z rodinného rozpočtu tisíce eur.

11.07.2023 10:00
peniaze, šetrenie, mince, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak hovoríme o štúdiu na Slovensku, náklady na školné počas roka sú od nuly do niekoľko stoviek až nad tisícku. Školné však nie je jediná položka. Rozhoduje, v akom meste bude dieťa študovať, aké budú náklady na bývanie, školské pomôcky, stravu, cestovné a rôzne iné položky spojené so zabezpečením štúdia. „Celkové náklady za päťročné štúdium dieťaťa na Slovensku sa môžu vyšplhať na desať-, ale aj osemnásťtisíc eur. Samozrejme, veľké rozdiely sú v regióne, vo vzdialenosti od bydliska, v nákladoch na bývanie, v možnosti získania štipendií a podobne. Tieto sumy berieme preto skôr orientačne a takisto treba zohľadniť, že z jedného roka dieťa študuje približne deväť mesiacov,“ dodáva Lukáš Nemergut, odborník na osobné financie z Partners.

Kde vziať peniaze?

Účinnejší systém opatrení, ako je plánovanie, dlhodobá príprava a zhodnocovanie úspor cez rozumné investovanie, zatiaľ nikto nevymyslel. „Odkladanie menšej sumy mesačne od narodenia dieťaťa do jeho dospelosti zaťaží rodinný rozpočet podstatne menej ako príprava v poslednej chvíli. Vtedy je potrebné odkladať mesačne oveľa vyššiu sumu,“ tvrdí odborník.

Cieľom skorej prípravy je dlhodobé zhodnocovanie úspor cez investičné programy so zaujímavým výnosom. Čomu sa treba podľa odborníka určite vyhnúť, sú úvery či pôžičky. „Vzniká pri nich záväzok vrátiť nielen požičanú sumu, ale aj úroky, čím sa štúdium značne predraží. Po skončení štúdia by vznikol niekoľkoročný záväzok splatenia týchto úverov, následkom čoho by dieťa muselo odložiť napríklad riešenie vlastného bývania či iný finančný cieľ,“ vysvetľuje Nemergut.

vysoká škola, študenti, prednáška Čítajte viac Váhate, či ísť na vysokú školu? Prečo ísť študovať? Má to veľa dôvodov

Ako sa pripraviť na vysokú školu?

Ak začínate s prípravou až pred nástupom dieťaťa na strednú školu: na prípravu máte štyri roky

Pozor na príliš lákavé ponuky s vysokým prezentovaným výnosom, nikto nemôže garantovať vysoký výnos bez rizika. Nevhodným produktom možno prísť o časť, ale aj o celú investovanú sumu.

Odborník z Partners odporúča kombináciu produktov rozdeliť na tretiny. Tretinu do sporiaceho účtu, tretinu do vhodne zvolenej stratégie ETF fondov, tretinu do realitných podielových fondov s kvalitnými nehnuteľnosťami v portfóliu. Takto by ste mali dosiahnuť vyvážený pomer bezpečnosti a potenciálneho výnosu v takomto krátkom horizonte. Ak by sme mali dlhší čas, pomery vkladov do produktov by sa menili a výnosnosť investícií by mohla stúpať.

Ak začnete s prípravou od narodenia

30 eur mesačne v programe pravidelného investovania do podielových fondov alebo ETF fondov, kde priemerný výnos je 6 %, v 18 rokoch bude nasporená suma vyše 11 000 eur.

Ak by rodičia využili aktuálne rodinné prídavky na deti vo výške 60 eur mesačne, môžu pre svoje dieťa pripraviť v 18. roku vyše 23 000 eur.

100 eur mesačne s rovnakým portfóliom, výsledná hodnota bude v čase skončenia strednej školy dieťaťa vyše 38 000 eur, čo môže pomôcť pri financovaní štúdia aj v zahraničí.

Náklady vysokoškoláka

  • Bývanie študenta: je rozdiel, či je v internáte, byte alebo dochádza do daného mesta denne. Internát môže stáť orientačne 70 eur až 120 eur mesačne, byty sa pohybujú v stovkách eur.
  • Cestovné: približne 20 až 30 eur mesačne pri elektronickom dobíjaní ISIC karty.
  • Strava: veľmi závisí od formy stravovania, počítajme približne 70 – 150 eur mesačne.
  • Pomôcky: závisí od typu vysokej školy, takisto to však budú desiatky eur mesačne.
  • Vreckové: 100 eur mesačne.
  • Orientačné náklady na štúdium: 260 až 400 eur mesačne.
  • Počítať treba aj s mimoriadnymi nákladmi na spoločenský život, kultúru, služby a podobne.
žena, bankomatová karta, poplatky, školné Čítajte viac Platí sa na slovenských vysokých školách školné?

Uplatnenie absolventov. Zamestná sa každý vysokoškolák?

Inštitút sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Inštitútom vzdelávacej politiky Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR zverejnili údaje o pracovnom uplatnení absolventov vysokých škôl z roku 2020. V analýze pilotne hodnotili takmer 34-tisíc absolventov vysokoškolákov, rovnako ich úspešnosť uplatnenia z pohľadu jednotlivých škôl, fakúlt a odborov vysokých škôl na trhu práce na Slovensku.

V akademickom roku 2019/2020 skončilo vysokoškolské štúdium 33 824 absolventov, z čoho bolo 20 927 žien (61,9 %) a 12 907 (38,1%) mužov. S výnimkou tretieho stupňa mali medzi absolventmi prevahu ženy, čo je podľa autorov analýzy rozšíreným javom naprieč krajinami OECD.

Z analýzy vyplýva, že rozdiel v miere nezamestnanosti medzi absolventmi prvého a druhého stupňa vysokoškolského vzdelávania je bezprostredne po skončení štúdia vysoký. Tento rozdiel sa však v priebehu 12 mesiacov takmer úplne stráca.

Dôležitým indikátorom úspešnosti absolventov vysokých škôl je mzdové ohodnotenie. Priemerná mzda absolventov za prvý polrok 2021 dosiahla 1 350 eur. Zatiaľ čo u mužov dosiahla 1 499 eur, u žien bola o viac ako 200 eur nižšia a dostala sa na úroveň 1 273 eur. Najvyššie príjmy v porovnaní s ostatnými absolventmi dosahovali v prvom polroku roku 2021 absolventi zdravotníckych a technických odborov.

Čo sa týka doby potrebnej na získanie zamestnania, ISP nezistil zásadné rozdiely medzi jednotlivými vysokoškolskými odbormi. Výnimkou v roku 2020 boli lekárske a farmaceutické odbory. Podľa autorov analýzy sa absolventi týchto odborov integrovali na trh práce najrýchlejšie v porovnaní s ostatnými skupinami absolventov. To, či bol rýchly nástup absolventov lekárskych a farmaceutických odborov na trh práce spôsobený epidémiou COVID-19, alebo či ide o bežný jav, bude podľa analytikov možné zistiť, až keď budú k dispozícii údaje za ďalšie skupiny absolventov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #štúdium na univerzite