Absolventi akých odborov vysokých škôl majú najlepšie uplatnenie na trhu práce?

Niekoľko odborov na vysokých školách má zvyčajne dobré uplatnenie na trhu práce. Je však dôležité si uvedomiť, že situácia sa môže meniť v závislosti od krajiny, regiónu a aktuálnych trendov. Tu je niekoľko odborov, ktoré sú považované za odbory s dobrou pracovnou perspektívou:

13.07.2023 08:00
štúdium, vysoká škola, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata
  1. Inžinierstvo: Odbory ako strojárstvo, elektrotechnika, informatika, chemické inžinierstvo a civilné inžinierstvo majú často vysoký dopyt po absolventoch na trhu práce.
  2. Informačné technológie (IT): S rastúcim významom digitálnej ekonomiky majú odbory súvisiace s IT, ako napríklad softvérové inžinierstvo, sieťové technológie, dátová analýza a kybernetická bezpečnosť, veľmi dobré pracovné vyhliadky.
  3. Zdravotníctvo: Odbory v zdravotníctve, ako medicína, zubná medicína, farmácia, fyzioterapia a sestra/brat, majú všeobecne stabilné pracovné vyhliadky pre rastúci dopyt po zdravotnej starostlivosti.
  4. Podnikové financie a účtovníctvo: Odbory súvisiace s financiami, ako podnikové financie, účtovníctvo, investície a riadenie rizík, majú zvyčajne pevné pracovné vyhliadky v oblasti podnikania a finančného sektora.
  5. Právo: Právnické odbory, ako právo, právna analýza a medzinárodné právo, ponúkajú rôznorodé pracovné možnosti v súkromnom aj vo verejnom sektore.
  6. Obchod a manažment: Odbory ako obchodný manažment, marketing, medzinárodný obchod a riadenie projektov majú široké uplatnenie v rôznych odvetviach hospodárstva.

Je dôležité zdôrazniť, že v konečnom dôsledku úspech na trhu práce závisí od kombinácie odborných znalostí, praktických skúseností, zručností, nadšenia a súčasného dopytu na trhu. Každý odbor má svoje špecifické výhody a výzvy, a preto je dôležité vybrať si odbor, ktorý vás skutočne zaujíma a v ktorom vidíte svoju budúcnosť.

vysoká škola, študenti, prednáška Čítajte viac Váhate, či ísť na vysokú školu? Prečo ísť študovať? Má to veľa dôvodov

Viac ako polovica ľudí by si vybrala iný odbor štúdia

Pri výbere vysokej školy sa mnohí riadia odporúčaniami pedagógov, rodičov alebo kamarátov, prípadne nízkou náročnosťou štúdia. Neskôr to však ľutujú a najradšej by si vybrali iný odbor štúdia alebo vyučenia, než ktorý majú. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti ResSOLUTION Group pre Kariéra.sk.

Až 51,7 % z respondentov uviedlo, že ak by mohli zmeniť svoje rozhodnutie, vybrali by si iný odbor štúdia ako ten, ktorý majú. Najväčšie zastúpenie je medzi ľuďmi vo veku 35 až 54 rokov. Naopak, najmenej ľudí, ktorí by rozhodnutie zmenili, je vo vekovej skupine 55 a viac rokov. Čo sa týka veľkosti miesta bydliska alebo dosiahnutého vzdelania, tam je zastúpenie jednotlivých skupín pomerne vyrovnané. Tretina ľudí pracuje v inom odbore ako v tom, ktorý vyštudovali.

Vyberajte s rozumom

Až 32,6 % účastníkov výskumu uviedlo, že odbor ich štúdia nemá vplyv na prácu, ktorú vykonávajú, preto by uvítali možnosť zmeniť svoje rozhodnutie pri výbere štúdia. Z nedávneho prieskumu portálu Kariéra.sk rovnako vyplynulo, že až 37 % Slovákov pracuje v inom odbore než v tom, ktorý vyštudovali. Problém s tým majú hlavne muži a respondenti vo vekovej kategórii 35 až 54 rokov. Takmer polovica z nich pritom pochádza z veľkého mesta a väčšie zastúpenie majú obyvatelia západného Slovenska.

Medzi ďalšie dôvody na zmenu odboru štúdia patria nedostatočné uplatnenie v odbore na základe lokality, v ktorej respondenti žijú (22,5 %), málo pracovných príležitostí vo vyštudovanom odbore (19,1 %) a nezaujímavý odbor vzhľadom na aktuálnu situáciu (16,3 %).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #štúdium na univerzite