S povinnosťami prichádza záťaž. Ako na ňu dieťa pripraviť?

Nástup dieťaťa do školy je významným medzníkom. Pre dieťa sa končí čas bezstarostných hier a nastupujú povinnosti. Tie predstavujú záťaž a dieťa by malo byť pripravené na jej zvládnutie. Ako mu v tom pomôcť?

04.09.2023 10:00
dieťa, matka, škola, nový školský rok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Radí

Janette Dujková, koučka a kariérna poradkyňa

Kedy je dieťa pripravené na vstup do školy?

Malo by byť zrelé, teda nielen telesne, ale aj emocionálne, rozumovo a sociálne. Teda malo by zvládnuť cudzie prostredie, rešpektovať autority, budovať si vzťahy, začleniť sa do kolektívu a, samozrejme, malo by byť na dostatočnej rozumovej úrovni a aj fyzicky zdatné. To všetko spadá do školskej zrelosti a pripravenosti, ktoré sa prepájajú do školskej spôsobilosti.

Ako pomôcť dieťaťu prekonávať prekážky?

Škola je pre dieťa nielen vzdelávacou inštitúciou, ktorá mu má poskytnúť základné vzdelanie, ale dalo by sa povedať, že je tiež prípravou na život. V škole sa stretáva s rôznymi vzťahmi a tiež s rôznymi problémami. Tou najdôležitejšou vecou, ktorú vždy kladiem rodičom na srdce, je, aby učili deti, že život nie je ideálny. Najlepšie pripravíte dieťa na život, ak ho naučíte riešiť problémy. Dieťa potrebuje pozitívne aj negatívne skúsenosti, ktoré sa stávajú jeho zdrojmi odolnosti, a na ktorých môže stavať aj v budúcnosti. Rodičia by mali dieťaťu pre zvládanie školskej záťaže vytvoriť v prvom rade pocit bezpečia a pochopenia. Aby sa dieťa mohlo na nich obrátiť s akýmkoľvek problémom.

Najlepšie pripravíte dieťa na život, ak ho naučíte riešiť problémy.

Ako rodič spozná, že je záťaže na dieťa priveľa?

Vnímavý rodič vie, aký malo dieťa deň, ako sa cíti, či ho niečo trápi a vhodnou komunikáciou to dokáže zistiť. Teda netlačiť na dieťa, ale nájsť pohodovú chvíľu, podnietiť ho a nechať ho rozprávať samo. Spozornieť treba, ak má dieťa viac zdravotných problémov, ako je bežné. Môže to byť prejavom priveľkej záťaže.

Ideálna školská taška? Mala byť mať kolieska a rúčku Čítajte viac Prezuvky či školská taška? Čo musia splniť, aby si vaše dieťa nepoškodilo chrbticu alebo vývoj nohy

Čo môže ešte rodič pre svojho školáka urobiť?

Výziev je v škole skutočne dosť veľa a nedá sa im vyhnúť, je to reálny život. Rodič by mal naučiť dieťa zvládať záťaž pozitívne a riešiť problémy, ak je to potrebné, vyhľadať informácie, porozumieť situácii alebo požiadať o pomoc.

Zároveň však dieťa potrebuje hranice alebo akési mantinely. Ak je výchova príliš voľná, môže znamenať pre dieťa zodpovednosť, ktorú ešte nie je schopné zvládnuť a nemá pre ňu dostatok skúseností. Práve primerané hranice mu dávajú pocit bezpečia.

Sú známky dôležité alebo ich možno brať s rezervou?

Dnes fungujeme vo svete výkonu a tlaku na výkon. Žiaľ, to prináša veľa nepriaznivých aspektov do psychiky. Tlak, ktorý je vyvíjaný na deti, spôsobuje úzkosť, problémy s pozornosťou, stres. Pre sebavedomie a sebaistotu dieťaťa v jeho ďalšom živote je dôležité, aby zažilo v prvých ročníkoch školy pocit úspechu. Ale úspech nie sú len známky, mal by to byť osobný úspech. Známky ovplyvňuje veľa vecí, a to treba brať do úvahy.

Kto je Janette Dujková

Medzinárodne certifikovaná koučka a kariérová poradkyňa. Jej hlavným zameraním je individuálny koučing, biznis koučing, kariérny a vzťahový koučing a tiež práca s tínedžermi a rodinami, v ktorých sú tínedžeri. Má špeciálny výcvik na systémové konštelácie s figúrkami a pracuje aj so snami, pričom využíva viacero metód analýzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #záťaž #nový školský rok #nástup do školy