Prázdninové opakovanie učiva do školy musí byť nenásilné, inak deťom školu znechutíte ešte pred nástupom

Rozmýšľate, či je dobré zopakovať si s deťmi čítanie, písanie a počítanie, ktoré sa len nedávno naučili, ešte pred nástupom do školy alebo to necháte na pani učiteľku?

30.08.2023 06:00
rodina, deti, školáci, knižnica, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odborníci majú v tejto otázke jasno. „To, či si rodič bude s dieťaťom ešte počas prázdnin opakovať alebo nie, je veľmi individuálne. Prázdniny sú v prvom rade na to, aby si deti (a vlastne aj rodičia) oddýchli a načerpali nové sily. Niektoré deti sa však opakovania v podobe zábavných úloh doslova dožadujú, iné by sme prílišným nátlakom na vypracovávanie cvičení či čítanie mohli skôr odradiť. Niekedy sa totiž nadšenie malých školákov môže zmeniť na nechuť dokonca až strach a dieťa začne voči škole pociťovať averziu,“ hovorí Mgr. Petra Hertl, odborníčka pre primárne vzdelávanie. „Je preto naozaj úlohou rodičov odhadnúť tú správnu mieru, ako dávkovať opakovanie hlavne malým školákom.“

Urobte z opakovania zábavu

Ak sa už ale rozhodnete zopakovať si niečo z minuloročného učiva, nemali by ste používať klasické učebnice, ktoré žiaci poznajú zo školy. „Deti by mali mať okolo seba k dispozícii knižky, ideálne je, ak si aj počas leta rodičia s deťmi čítajú, zhovárajú sa s nimi, nabádajú ich na získavanie nových poznatkov,“ hovorí Petra Hertl. „Ideálnou formou na opakovanie učiva sú u rodičov aj detí rôzne zbierky úloh a cvičení, ktoré prinášajú možnosť zopakovať si preberané učivo prostredníctvom zábavných úloh a v atraktívnej grafickej podobe, takže malí školáci ich vlastne ani nevnímajú ako školské učebnice,“ hovorí Petra Hertl.

škola, žiaci, deti, ZŠ Čítajte viac Rodičia budú môcť ospravedlniť svoje deti v školách po novom

Učiť sa dá aj na kúpalisku

Výhodou prázdninového opakovania je aj to, že rodičia vedú postupne malých školákov k samostatnosti, keďže zadania v takýchto zbierkach sú spravidla jednoducho formulované, aby ich aj najmenší školáci hravo samostatne prečítali.

Príprava na septembrový návrat do školy potom môže vyzerať aj tak, že deti si napríklad na deke na kúpalisku alebo cestou vo vlaku spolu s rodičom či starým rodičom vyplnia zopár úloh, hlavolamov či osemsmeroviek a ani nemajú pocit, že si opakujú školské učivo.

3 rady pre úspešný školský rok

  1. Pravidelný režim
  2. Pokoj pri učení
  3. Motivácia a pochvala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #nový školský rok #nástup do školy #Škola volá