Vyrušujete, rozsadím vás, presadnite si inde! Prečo je dôležité, aby deti nesedeli v škole celý rok na jednom mieste

V rokoch najintenzívnejšieho rastu a vývoja trávia deti väčšinu času v škole. Preto je veľmi dôležité, aké podmienky tam majú vytvorené. Čo všetko ovplyvňuje zdravie školákov a na čo treba dávať pozor, aby rástli zdravo?

28.08.2023 18:00
deti, škola, žiaci, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nie je jedno, v akom školskom prostredí sa deti pohybujú. Pediatrička Elena Prokopová v spolupráci s ministerstvom školstva pripomína, že treba sledovať, aké podmienky majú žiaci v škole. Či môžu správne sedieť, stravovať sa, či majú dostatok svetla a vzduchu. Podľa doktorky sa pediatri v ambulanciách stretávajú veľmi často najmä s chybným držaním tela: „Je to tým, že deti trávia veľa času sedením. Sedia nad počítačmi, mobilmi a podstatnú časť vyučovania v škole.“

Ako ich rozhýbať

Počas školského roka sa dá aj o deťoch a študentoch povedať, že majú sedavé zamestnanie. Aby nemal tento životný štýl devastačné účinky na zdravie, treba deti rozhýbať. Nemusia hneď behať maratóny, na upevnenie zdravia stačí naozaj málo. Preto ani v prípade, že majú deti veľa učenia, neobstojí výhovorka o nedostatku času. Lekárka zdôrazňuje, že stačí ísť cez veľkú prestávku na školský dvor a využiť možnosť prirodzeného pohybu. Vždy, keď sa to dá, niekedy aj počas vyučovania, keď je trieda „prispatá“, môže učiteľ deti postaviť a urobiť s nimi krátku rozcvičku – pár cvikov, nádychov, výdychov alebo drepov. Nezaberie to veľa času, deti sa preberú a začnú aktívne pracovať. Za dôležitý považuje lekárka aj výber stoličiek: „Dnes sa technológie výrazne posunuli dopredu a môžeme deťom prispôsobiť stoličky aj s ohľadom na ich vek či postavu.“

Najďalej zašli vo Fínsku

V záujme zabezpečenia zdravého vývoja detí zaviedlo Fínsko ešte v roku 1948 bezplatné školské stravovanie s cieľom udržania a zlepšenia zdravia školákov a dodania energie na učenie. Štát deťom uhrádza aj školské pomôcky, dopravu a asistentov učiteľov. Tieto nástroje sú súčasťou fínskeho programu na skvalitnenie vzdelávacieho systému.

škola, žiaci, deti, ZŠ Čítajte viac Rodičia budú môcť ospravedlniť svoje deti v školách po novom

Vráťme sa k presádzaniu

Vyrušujete, rozsadím vás, presadnite si inde! Podobné pokyny zaznievajú v triedach po celom Slovensku. Lenže zmena miesta v lavici by rozhodne nemala byť za trest, pretože je pre dieťa veľmi prospešná. Nie však kvôli vyrušovaniu. Ešte pred pár rokmi učitelia pravidelne presádzali žiakov v rámci triedy tak, aby nesedeli príliš dlho na jednom mieste.

Pohyb, pekné prostredie, potraviny. To sú tri pé, ktoré by nemali chýbať v žiadnej škole, kde záleží na zdraví detí.

K tejto praxi sa treba vrátiť, pretože presádzanie má pre zdravie detí veľký význam. Pediatrička Elena Prokopová upozorňuje, že žiaci by mali v triede cirkulovať, aby boli pri okne aj pri stene a nesedeli trebárs celý rok vzadu pri dverách, kde je najmenej svetla. Okná by mali byť veľké a nemali by byť polepené, aby cez ne prechádzalo denné svetlo. Žiaci ho najviac potrebujú, keď píšu alebo čítajú. Zároveň je veľmi dôležité aj správne umelé osvetlenie rozptýlené po miestnosti. Nemalo by byť neónové, bodové ani studené.

Vedeli ste?

Štúdia vedcov z Princetownu uvádza, že životným štýlom – vrátane stravovania – môžeme až viac než z tretiny ovplyvniť svoj zdravotný stav. Pravidelné a zdravé stravovanie detí je základom ich neskoršieho zdravia, a to po celý život. Na porovnanie, lekári dokážu ovplyvniť asi len desatinu toho, čo vytvorila genetická výbava a životný štýl. (Zdroj: Iness)

vojaci, obrázky, deti, mReportér, výstava Čítajte viac Ministerstvo obrany vyhlásilo súťaž pre školákov. Deti ukázali, ako vidia vojakov, natočila naša mReportérka

Prostredie robí divy

Žiadneho rodiča ani učiteľa asi neprekvapí, že veku detí treba prispôsobiť aj zariadenie triedy. Lekárka prízvukuje, že malé deti potrebujú priamo v triede aj priestor na oddych a hru. Pri deťoch nižších vekových kategórií by malo byť vyučovanie pravidelne prerušované zmenou činnosti. Zariadenie triedy a striedanie činností sú dôležité, aby sa deti cítili v škole dobre a mali k nej pozitívny vzťah.

Sendvič nie je obed

Slovensko je krajina, ktorá stále žiakom poskytuje benefit teplých školských obedov poskytovaných v jedálňach s (väčšinou) vlastnou kuchyňou, čo v mnohých európskych krajinách nie je bežné. Niekde deti obedujú to, čo si donesú z domu, inde sú školské obedy len pre sociálne odkázaných. A sú aj krajiny, kde síce školy poskytujú žiakom obedy, no jedlo nepodlieha normám a výživovým odporúčaniam. Potom sú aj krajiny, kde majú deti stravu v školskej jedálni k dispozícii po celý deň, resp. od rána až do konca vyučovania. A inde majú zasa deti na obed takú dlhú prestávku, aby sa mohli ísť najesť domov. Na Slovensku funguje systém školského stravovania od roku 1950 a patrí k najlepším v Európskej únii. Jedlo podávané v školských jedálňach podlieha odporúčaniam z hľadiska výživových dávok, pestrosti potravín aj hygienickej bezpečnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #nový školský rok #Škola volá #zdravie dieťaťa