Vláda ustupuje podnikateľom pri platení DPH

Po tlaku odbornej verejnosti a samotných podnikateľov sa vláda rozhodla navýšiť hranicu, do ktorej môžu spadať podnikatelia pri platení dane z pridanej hodnoty v prípade, že nebudú mať reálne vyplatené faktúry za tovary alebo služby.

16.06.2015 08:25
Peniaze
debata (1)

Toto opatrenie mohli od budúceho roka podľa prvotných návrhov využívať tí podnikatelia, ktorých ročný obrat neprekročil 75-tisíc eur.

"Už pri predstavovaní tohto návrhu vo vláde sme hovorili, že vidíme priestor na úpravu tejto sumy. Som rád, že môžeme povedať, že sme sa dohodli na jej zvýšení na 100-tisíc eur, " povedal minister financií Peter Kažimír. Po zvýšení hranice na 100-tisíc eur by sa opatrenie malo týkať viac ako dvoch tretín (67,2 percenta – pozn. red.) z 200-tisíc podnikateľov platcov DPH.

„Vítame, že sa takéto opatrenie chystá. Veríme, že po jeho zavedení do praxe už nebudeme doplácať na tých odberateľov, ktorí nám neplatia za dodané služby,“ povedal zástupca stavebných spoločností Jozef Válek.

Zavedenie osobitnej úpravy uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby čiastočne vyplynula z kauzy Váhostav, keď veľká skupina prevažne malých dodávateľov zo svojich faktúr odviedla DPH, pričom predmetnú sumu pravdepodobne z veľkej časti od Váhostavu už nikdy neuvidí.

Vláda sa problém s platením faktúr v stavebníctve rozhodla riešiť aj zavedením takzvanej bankovej záruky. V prípade nezaplatenia faktúr za vykonané stavebné práce budú dodávateľov v stavebníctve vyplácať súkromné banky. Finančné domy si samozrejme túto službu spoplatnia, ale malí dodávatelia by podľa plánov vlády nemali zostať bez peňazí. Až čas ukáže, ako bude toto opatrenie fungovať v praxi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #DPH