Odvody za máj si môžete odložiť, ak vám klesli tržby

Dokedy musia živnostníci a zamestnávatelia zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne? Koho sa týka odklad splátok poistného?

09.06.2020 08:00
muž, práca, notebook, kancelária, zápisníky Foto:
Minulý týždeň Sociálna poisťovňa už zverejnila aj formulár čestného vyhlásenia, ktorým zamestnávatelia a SZČO môžu žiadať o odklad splatnosti poistného za máj 2020.
debata

Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžu zaplatiť poistné za marec 2020 až do 31. decembra 2020. Pôvodná pomoc živnostníkom a ďalším platiteľom v čase koronakrízy spočívala v odklade platieb do 31. júla 2020 tohto roka. Okrem toho budú mať možnosť žiadať o odklad zaplatenia poistného aj za máj 2020, ktorého splatnosť bude v rovnakom termíne – do konca roka 2020. Vyplýva to z nariadenia vlády o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19.

Výnimka sa týka tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. Predĺženie lehoty na zaplatenie poistného za marec a máj 2020 platí pre povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistenú SZČO a pre zamestnávateľa za časť poistného za zamestnávateľa (nie za zamestnanca).

Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že ak žiadatelia už príslušnej pobočke zaslali žiadosť o odklad platenia poistného za mesiac marec 2020, nemusia posielať novú žiadosť, tá sa im automaticky predĺži z 31. júla na 31. decembra 2020. Sociálna poisťovňa ich bude informovať aj mailovou správou. Ak za marec 2020 ešte čestné vyhlásenie nezaslali, môžu tak urobiť a rovnako budú mať predĺženú lehotu na zaplatenie poistného do 31. decembra 2020. Formulár nájdu žiadatelia na stránke Sociálnej poisťovne.

Čo sa týka odvodov za apríl, tu možno využiť odpustenie platenia odvodov. Zamestnávateľ alebo povinne poistená SZČO, ktorí mali v apríli 2020 uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia príslušného orgánu najmenej na 15 dní, nie sú povinní zaplatiť poistné na sociálne poistenie za apríl 2020.

Minulý týždeň Sociálna poisťovňa už zverejnila aj formulár čestného vyhlásenia, ktorým zamestnávatelia a SZČO môžu žiadať o odklad splatnosti poistného za máj 2020. Lehota splatnosti sa im týmto predĺži do 31. decembra tohto roka. Odložiť úhradu poistného si môžu zamestnávatelia a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. Určiť pokles čistého obratu a príjmov z podnikania môžu žiadatelia na základe príslušného nariadenia vlády.

Ako sa pre účely odkladu platenia odvodov za máj 2020 určuje pokles tržieb? Pokles tržieb sa určuje porovnaním výšky tržieb za máj 2020 s výškou tržieb za mesiac máj 2019, alebo ak odvádzateľ vykonával činnosť po celý rok 2019, s mesačným priemerom tržieb za rok 2019 alebo sa určí pokles za február 2020, ak žiadateľ nevykonával činnosť v mesiaci predchádzajúceho roka, ktorý sa označením zhoduje s aktuálnym mesiacom. Spôsob určenia poklesu tržieb je potrebné vyplniť v elektronickej alebo listinnej verzii formuláru pre preukázanie poklesu tržieb na účely odkladu odvodov za máj 2020 a obratom elektronicky alebo listinne odoslať do Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa odporúča využiť elektronický formulár, ktorý zabezpečí rýchlu spätnú väzbu. V nevyhnutnom prípade je podľa Sociálnej poisťovne možné využiť aj listinnú podobu formulára, ktorú treba doručiť do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #koronavírus #odvody do Sociálnej poisťovne