Založenie firmy je drahé, živnosť vyjde lacnejšie

Oplatí sa vám viac založiť si živnosť alebo je výhodnejšie vytvoriť spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.)? Koľko zaplatíte na poplatkoch?

25.08.2020 08:00
strihanie, záhradkárstvo, podnikanie Foto:
Čo sa týka rýchlosti založenia, živnostenské oprávnenie v optimálnom prípade získate aj za dva dni, pri zakladaní firmy sa môže táto doba predĺžiť aj na tri týždne.
debata

Pri výbere pre vás správnej formy podnikania si treba položiť viacero otázok. Ako dlho trvá a koľko stojí založenie firmy alebo živnosti? Ručím celým majetkom? Musím viesť účtovníctvo alebo si môžem uplatniť paušálne výdavky? Koľko zaplatím na daniach a odvodoch?

Náklady na získanie živnostenského oprávnenia nie sú vysoké. Ohlásiť živnosť môžete osobne na okresnom úrade, odbore živnostenského podnikania alebo elektronicky. Vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení na každú voľnú živnosť vás vyjde na 5 eur, osvedčenie na každú remeselnú živnosť alebo každú viazanú živnosť stojí 15 eur. Ušetriť možno, ak o vydanie živnostenského oprávnenia požiadate elektronicky. Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá elektronicky ohlasuje živnosť, v takomto prípade uhradí správny poplatok vo výške 7,50 eura a každú ohlasovanú remeselnú alebo viazanú živnosť. Elektronické ohlásenie voľných živností je bezplatné. Musíte mať však občiansky preukaz s čipom.

Náklady na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným sú vyššie ako suma, ktorú potrebujete na získanie živnostenského oprávnenia. Niektoré obísť nemožno, ďalšie možno znížiť. V každom prípade treba počítať s poplatkami za predmety podnikania. Stoja rovnako ako v prípade živnosti. Pri zakladaní s. r. o. treba zaplatiť poplatok za návrh na zápis firmy do obchodného registra a ten predstavuje sumu 300 eur. Znížiť na polovicu ju možno pri elektronickom podaní. Opäť vám však nesmie chýbať elektronický občiansky preukaz.

Konečnú sumu zvýšia aj náklady na vypracovanie zakladateľských dokumentov. Síce si ich môžete vypracovať aj sami, no odporúča sa radšej uprednostniť vypracovanie právnikmi alebo špecializovanými firmami. Poplatok sa v takomto prípade pohybuje podľa zložitosti listín od 100 až do 1 000 eur.

Čo sa týka rýchlosti založenia, živnostenské oprávnenie v optimálnom prípade získate aj za dva dni, pri zakladaní firmy sa môže táto doba predĺžiť aj na tri týždne.

Od roku 2020 majú daňovníci s obratom nižším ako 100-tisíc eur sadzbu dane 15 %. Ak tento obrat prekročí živnostník pri malom prijme, platí 19 % a ak zarobí viac, tak 25 % Ak však tento obrat prekročí spoločnosť s ručením obmedzeným, tak platí daň z príjmu 21 %, bez ohľadu na výšku príjmu.

Prvý rok podnikania živnostník nie je povinný platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Povinnosť mu vzniká až po podaní prvého daňového priznania. Pri odvodoch do Sociálnej poisťovne rátajte s tým, že čím viac zarobíte, tým vyššie odvody budete platiť. Odviesť ich musíte navyše aj v mesiacoch, v ktorých nič nezarobíte. Zdravotné odvody však musíte platiť od začiatku podnikania, ich minimálna výška je tento rok 70,91 eura mesačne.

Ak podnikáte ako s. r. o, nemusíte platiť odvody do Sociálne poisťovne, robiť ste tak povinný len v prípade, že si vyplácate mzdu. Povinnosť platiť zdravotné odvody však platí aj pre ľudí podnikajúcich formou s. r. o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #vznik