Živnostníci si od júla priplatia na odvodoch. Koľko? Tu je kalkulačka!

Chcete vedieť aké odvody budete platiť od júla? Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku pre informatívny výpočet poistného pre živnostníkov.

24.06.2022 12:52
počítanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Podľa nej živnostníci a ostatné SZČO zistia, či im vznikne od 1. júla 2022 (resp. od 1. októbra 2022) povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie a zároveň si môžu vypočítať aj jeho výšku.

Do kalkulačky na informatívny výpočet poistného od 1. júla SZČO najprv vloží údaj o príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (príjmy bez odpočítania výdavkov). Kalkulačka oznámi, či SZČO k 1. júlu (resp. k 1. októbru 2022) vzniklo alebo naďalej trvá povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo jej poistenie zaniklo.

„V prípade, že je povinná platiť poistné, pokračuje v jeho výpočte po kliknutí na Vypočítaj vymeriavací základ. Následne postupuje tak, ako ho vedie kalkulačka v návode. V prípade, že SZČO pozná svoj vymeriavací základ, môže do kalkulačky zadať iba tento údaj. Po kliknutí na Vypočítaj kalkulačka vypočíta poistné na sociálne poistenie,“ informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Výpočet v kalkulačke je informatívny a Sociálna poisťovňa bude informovať SZČO o zmene v ich poistení do 21. júla. „Sociálna poisťovňa pošle SZČO oznámenie, ak jej od 1. júla vzniká povinné poistenie, a tiež ak jej povinné poistenie pokračuje alebo zaniká. Prvú platbu za júl 2022 potom SZČO uhradí do 8. augusta. Sociálna poisťovňa bude následne v októbri podobne informovať aj SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania,“ dodal Martin Kontúr.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostníci #poistné #kalkulačka