Rok 2024: Štát si vypýta od SZČO viac peňazí, odvody sa opäť zvyšujú

Živnostníci a ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby musia od januára siahnuť opäť hlbšie do peňaženiek. Zvyšujú sa im odvody do Sociálnej aj zdravotnej poisťovne.

27.12.2023 06:00
ludia, živnostník, živnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) budú od roku 2024 platiť nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie a s tým spojené nové výšky poistného. Minimálny vymeriavací základ, ktorý je v roku 2023 vo výške 605,50 eura, sa zvyšuje na 652 eur. Maximálny vymeriavací základ, ktorý je v roku 2023 vo výške 8477 eura, sa zvyšuje na 9 128 eur. Z toho vyplýva , že maximálne poistné pre povinne poistenú SZČO je 3 025,93 eura , minimálne poistné pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, je vo výške 229,17 eur a maximálne poistné pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, je vo výške 3 208,49 eura.

Nezabudnite na príkaz

Informáciu zo Sociálnej poisťovne o novej výške poistného zasiela Sociálna poisťovňa tým SZČO, ktorých sa to týka, v priebehu januára 2024 listom, alebo do e-schránky, ak ju majú zriadenú. Poistné v novej výške potom uhrádzajú prvýkrát do 8. februára 2024 za január 2024. V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa odporúča SZČO a DP upraviť si výšku poistného v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol k platbe.

Odvody do Sociálnej poisťovne sa živnostníkom zvyšujú dvakrát ročne – v januári, respektíve od júla či októbra, podľa toho v akom termín podá SZČO daňové priznanie. Výšku odvodov SZČO do Sociálnej poisťovne sa vypočítava z ročného vymeriavacieho základu z daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok. Vymeriavací základ SZČO predstavuje podiel jednej dvanástiny základu dane z príjmov fyzických osôb z podnikania a inej zárobkovej činnosti, ktorý nie je znížený o zaplatené poistné, upraveného o príjmy a výdavky, ktoré sa nezahŕňajú do vymeriavacieho základu a koeficientu 1,486.Výšku vymeriavacieho základu sa teda vypočítate z čiastkového základu dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti daňového. K základu treba prečítať zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne a výsledok vydeliť koeficientom 1,486. Mesačný vymeriavací základ dostaneme ak vydelíme ročný vymeriavací základ dvanástimi. Následne si z tejto sumy vieme vypočítať mesačné sociálnych odvody. Tie budú vo výške 33,15 %. z uvedenej sumy.

Ako sa zmenia zdravotné odvody

Od začiatku budúceho roka sa zvýšia aj zdravotné odvody pre SZČO. Sadzba poistného pre zamestnávateľov stúpne z 10 percent na 11 percent z hrubej mzdy zamestnanca a sadzba poistného pre samostatne zárobkovo činnú osobu a samoplatiteľa zo 14 percent na 15 percent z ich vymeriavacieho základu.. Ide o jedno z opatrení z konsolidačného balíčka vlády Roberta Fica, ktoré schválil parlament. Zvýšenie sadzieb na zdravotné poistenie sa však bude uplatňovať len štyri roky, a to od 1. januára 2024 do 31. decembra 2027. Zákon ešte musí podpísať prezidentka. Ak by sa sadzba nemenila osoba bez zdravotného postihnutia by budcúi rok platila minimálne odvody vo výške 91,28 eura, osoba so zdravotným postihnutím 45,64 eura..

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostník #SZČO