1. apríl prinesie koniec "behaniu" po lekároch kvôli péenke

Parlament schválil zákon, vďaka ktorému už ľudia na dlhodobej péenke nebudú musieť každý mesiac behať po lekároch pre pečiatku na tlačivo, aby dostali nemocenské zo Sociálnej poisťovne.

25.03.2022 08:00
dieťa, choroba, kyslík, nemocnica, cystická... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Už od 1. apríla bude môcť lekár potvrdiť péenku elektronickou formou, ktorá významne zníži administratívne zaťaženie poistencov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zamestnávateľov ako aj Sociálnej poisťovne.

Táto možnosť nahradí v súčasnosti používane 5– dielne tlačivo, čím zaručuje aj oveľa ekologickejší spôsob a zároveň poistencom odpadá povinnosť priniesť zamestnávateľovi vypísané tlačivo osobne.

Počítač / Notebook / Laptop / Internet / Web / Čítajte aj Pozor na prehliadač, ktorý používate. Môže sa vám stať, že sa do e-schránky nedostanete

„Vychádzajúc z dlhodobej potreby, ktorá je v súčasnosti viac ako akútna sa navrhuje zaviesť elektronické potvrdzovanie dočasnej pracovnej neschopnosti, ktoré významne zníži administratívne zaťaženie poistencov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zamestnávateľov ako aj Sociálnej poisťovne. Celý proces od potvrdzovania dlhodobej péenky až po jej ukončenie a komunikačný tok medzi zainteresovanými subjektmi má byť v čo najväčšej možnej miere realizovaný elektronickým spôsobom, teda nahradí momentálne používané tlačivo,“ uvádza sa v návrhu zákona.

dôchodca, práca, predavač Čítajte aj Pracujúci penzisti nemusia vždy platiť odvody. Kedy dostanú celú zarobenú sumu?

Národné centrum zdravotníckych informácií zabezpečí prenos údajov o péenke od ošetrujúceho lekára do informačného systému Sociálnej poisťovne a v prípade, ak ide o zamestnanca bude tento údaj o péenke automaticky zaslaný zamestnávateľovi. Poistenec bude informovaný o stave konania prostredníctvom SMS notifikácií, alebo prostredníctvom individuálneho účtu poistenca v Sociálnej poisťovni.

Pre uľahčenie prechodného obdobia bude v platnosti duálny systém potvrdzovania o péenke. V tomto systéme bude súčasne platiť papierová a elektronická forma. Lekár bude môcť vystavovať elektronické alebo papierové potvrdenia o pracovnej neschopnosti až do 31. marca 2023.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #nemocenské #nemocenská dávka #péenka