Padá vaše ovocie do susedovej záhrady? Je to krádež, ak ho pozbiera? Zákon hovorí jasne, komu patrí

Často sa stáva, že konáre susedovho stromu prevísajú na váš pozemok a ovocie padá do vášho dvora či záhrady. Komu ale patria jablká, hrušky či slivky, ktoré spadli k vám?

27.07.2023 06:00
jablká, záhrada, susedské spory Foto:
Ilustračné foto.
debata (52)

Táto situácia si vyžaduje zohľadnenie jednak vlastníckych práv a dobrých susedských vzťahov. Podľa zákona je úroda ovocia na konároch stromov prevísajúcich nad susedov pozemok vo vlastníctve vlastníka stromu. To znamená, že ovocie je súčasťou stromu a teda aj súčasťou pozemku, na ktorom strom rastie. Vlastník má právo držať, užívať a nakladať s plodmi stromu.

Susedské spory
Video
Zdroj: TV Pravda

Aj keď ovocie spadne zo susedovho stromu na váš pozemok, nezískavate naň vlastnícke právo. Ale ak sa dohodnete so susedom, môžete vstúpiť na jeho pozemok a zobrať si spadnuté ovocie. Toto právo by vám nemal sused odoprieť, ale vlastník spadnutého ovocia nemôže kvôli zberu vstupovať na pozemok iného kedykoľvek a bez jeho vedomia. Vlastník spadnutého ovocia teda nemá automatické právo vstupovať na pozemok iného bez jeho súhlasu.

Ak si vlastník pozemku neprávom privlastní spadnuté ovocie a spotrebuje ho, ide o protiprávne bezdôvodné obohatenie, ktoré musí byť vydané. V prípade sporu je možné sa obrátiť na súd a žiadať vydanie ovocia.

susedia, sused, hádka Čítajte viac Hádky so susedom: Vyrieši obec, polícia alebo súd?

Pre udržanie dobrých susedských vzťahov je najlepšie, ak sa susedia dohodnú. Ak vlastník stromu nemá záujem o plody, môže vyzvať suseda, aby si ich zobral. V prípade, že plody zo susedovho stromu nechcete, môžete vlastníka stromu vyzvať, aby si plody pozbieral alebo aby zabezpečil, aby nepadali na váš pozemok. Susedia sa môžu aj dohodnúť na tom, že ovocie si môže otrhať alebo pozbierať vlastník pozemku, nad ktorým prevísajú konáre stromu.

V prípade, že vstúpite na susedov pozemok za účelom zberu plodov, musíte dbať na to, aby ste nezapríčinili škody, za ktoré by ste mohli byť zodpovední. Musíte rešpektovať prevenčnú povinnosť a nespôsobovať pri zbere plodov škodu susedovi. Škodou by mohol byť napríklad zničený záhon kvetov alebo pošliapaný trávnik.

Pozor však, vlastník pozemku môže považovať spadnuté ovocie za obťažovanie zo strany suseda. Majiteľ stromu sa podľa zákona musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. V takomto prípade môžete vlastníka stromu vyzvať, aby si plody pozbieral, alebo inak zabránil ich padaniu.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #susedské spory #susedské vzťahy