Dali ste si pivo a chcete ísť na bicykli? Aké množstvo môžete vypiť a je to bez pokuty?

Jazda na bicykli má tiež svoje pravidlá a podmienky. Za ohrozenie chodcov môžete dostať pokutu v desiatkach eur. Môžete jazdiť pod vplyvom alkoholu na bicykli? A čo všetko treba dodržiavať?

17.09.2023 06:00
cyklistika, cyklista, bicykel, bicyklovanie Foto:
Ilustračná fotka
debata (5)

O 50 eur budete ľahší, ak budete obmedzovať chodcov svojou jazdou po pravej krajnici.

Ďalších 30 až 50 eur zaplatíte ak počas jazdy na bicykli vyvenčíte psíka alebo iné zvieratku. Či so sebou poveziete aj druhý bicykel.

Tak isto aj obmedzenie a ohrozenie cyklistov používajúcich cestičku pre cyklistov nejakou osobou pohybujúcou sa na lyžiach, korčuliach, skejborde sa trestá 30 eurovou pokutou.

dopravná polícia, kontrola, rýchlosť, meranie, Čítajte viac Sú platné doklady odfotené v mobile? Musíte mať pri sebe občiansky a vodičský preukaz? Kedy môže polícia kontrolovať vaše doklady?

Po cyklochodníku po novom môžu jazdiť aj autá. Ale len do 30 km/h a samozrejme bicykel má v tomto prípade vždy prednosť.

Cyklista nesmie jazdiť:

  • bez držania riadidiel
  • nesmie sa držať iného vozidla,
  • viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík
  • voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla, ako napríklad nákupné tašky na riadidlách.

Čo taký alkohol za riadidlami. Zákon hovorí jasne. Vodič nesmie viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme. Toto však pre cyklistov neplatí. Podľa novely cestného zákona cyklista môže požiť alkoholický nápoj, ak je v obci alebo na cyklistickej cestičke.

Ak pôjdete po cyklistickom chodníku a množstvo alkoholu v krvi neprekročí hodnotu 0,5 promile (čo sú asi dve veľké pivá), zákon neporušíte. Platí to však iba v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov – mimo týchto zón sa alkohol u cyklistov netoleruje.

Pri požití väčšieho množstva alkoholu, ako je povolená hodnota, hrozí cyklistovi pokuta až do výšky 800 eur, v blokovom alebo rozkaznom konaní do 650 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #alkohol #cesta #premávka #pravidlá #jazda