Idete podávať daňové priznanie? Ktoré tlačivo treba vyplniť?

Daňové priznania typu A a typu B sú dva rôzne formuláre používané na podávanie daňových priznaní. Rozdiel medzi nimi spočíva v zdroji príjmov, z ktorých idete platiť dane.

19.03.2024 08:00
dane, daňové priznanie, typy daňového priznania Foto:
Ilustračné foto.
debata

Typ A je určený pre tých jednotlivcov, ktorí majú príjmy iba zo zamestnania alebo závislej činnosti. To znamená, že tí, ktorí zarábajú peniaze len ako zamestnanci alebo pracovníci na základe dohody o dielo, by mali podať daňové priznanie typu A. To je vhodné pre väčšinu ľudí, ktorí zarábajú prostredníctvom tradičných zamestnaní.

Typ B je pre tých, ktorí majú rôznorodé príjmy. To zahŕňa príjmy zo zamestnania alebo závislej činnosti, ako aj príjmy z podnikania, prenájmu, kapitálového majetku alebo iných zdrojov. Tento typ priznania je pre tých, ktorí majú komplexnejšiu finančnú situáciu, ako sú podnikatelia, majitelia nehnuteľností alebo tí, ktorí majú investície.

Kedy a kto by mal podať daňové priznanie typu A a kedy a kto typu B?

Typ A by mal podať každý jednotlivec, ktorý má príjmy len zo zamestnania alebo závislej činnosti. Títo ľudia by mali podať daňové priznanie do konca marca nasledujúceho roka po zdaňovacom období. Typ B by mal podať každý jednotlivec, ktorý má rôzne: a to príjmy zo zamestnania, podnikania, prenájmu, kapitálového majetku atď. Títo ľudia by mali tiež podať svoje daňové priznanie do konca marca nasledujúceho roka po zdaňovacom období.

Je dôležité zistiť, ktorý typ priznania je pre vás ten správny, aby ste mohli správne identifikovať vaše príjmy a platiť správne dane. Ak si nie ste istí, aký typ priznania by ste mali podať, odporúča sa konzultovať s daňovým poradcom alebo úradom dane.

manželia, dane, muž, žena, daňové priznanie, Čítajte viac Na podanie daňového priznania máte už len niekoľko dní

Daňové priznanie FO typu A:

  • Kópie všetkých potvrdení alebo dokladov o vašich príjmoch zo zamestnania, aj zahraničia, a o zaplatenom poistnom.
  • Ak máte deti a chcete si uplatniť daňový bonus, budete potrebovať dôkazy o tom, že sú vaše deti, ako napríklad kópie ich rodných listov alebo rozhodnutí o osvojení. Ak už vaše dieťa nie je v povinnej škole a pripravuje sa na budúcu prácu štúdiom, potvrdenie o školskej dochádzke alebo prídavku na dieťa nebudete potrebovať.
  • Ak ste už tieto dokumenty predložili svojmu zamestnávateľovi a dostali ste daňový bonus na deti, nemusíte ich znovu predkladať.

Daňové priznanie FO typu B:

  • Okrem potvrdení o príjmoch zo zamestnania budete potrebovať aj dokumenty týkajúce sa vašich ďalších príjmov, ako sú napríklad príjmy z podnikania, z prenájmu, zo ziskov zo zhodnocovania majetku atď.
  • Rovnako ako pri type A – ak máte deti a chcete si uplatniť daňový bonus na ne, budete potrebovať potvrdenia o ich identite a prípadne o ich štúdiu alebo iných relevantných faktoroch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #daňovníci