Valorizácia: Garantovú pevnú sumu už dôchodcovia od januára nedostanú

Od januára budúceho roka sa mení mechanizmus valorizácie dôchodkov. Končí sa systém založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie. Ak sa nezmení zákon.

14.06.2021 06:00
dedo, peniaze, dôchodca, mince Foto:
Ilustračné foto.
debata (191)

Dôchodky sa v januári tohto roka valorizovali o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku.

Každý starobný dôchodca tak dostal 9,40 eura, predčasný 9,10 invalidný s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent 4,40, ak má mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostal 7,80, vdovy a vdovci šesť eur.

oddych, úsmev, seniori, manželia Čítajte aj Čo musíte spĺňať, aby ste mohli odísť do predčasnej penzie?

Dôchodky sa totiž zvyšovali buď o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, teda takzvanú dôchodcovskú infláciu alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu, ktorá prislúcha danému druhu dôchodku.

Sociálna poisťovňa vo svojom Návrhu rozpočtu na rok 2021 a ďalšie roky predpokladá valorizáciu v januári 2022 o jedno percento. Podľa vývoja inflácie, ktorú zverejňuje Štatistický úrad zatiaľ nasvedčuje tomu, že valorizácia nebude vyššia. Dôchodcovská inflácia sa pohybuje okolo jedného percenta.

senior, dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia, euro, mince Čítajte aj Valorizácia 2021: Koľko peňazí dostanete, ak poberáte viac dôchodkov?

Opäť sa tak začnú roztvárať nožnice medzi chudobnejšími a bohatšími penzistami. Lebo kým dôchodca, ktorý mal penziu nižšiu ako 300 eur, mal ešte tento rok garantovanú sumu 9,40 eura. Od januára sa ale jeho penzia zvýši len o percento, teda o tri eurá a bude len len na úrovni 303 eur.

Príklady zvýšenia dôchodku

Príklad 1:

Dôchodca A poberá sólo starobný dôchodok vo výške 300 eur. Ak by sa penzie zvyšovali o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o 1 %, penzistovi by sa dôchodok zvýšil o 3,00 eurá a jeho suma bude 303,00 eura.

Príklad 2: Dôchodca B poberá sólo starobný dôchodok vo výške 400 eur. Percentuálne zvýšenie o 1 % by v tomto prípade predstavovalo 4,00 eurá, dôchodok tohto penzistu by tak bol 404,00 eura.

Príklad 3: Dôchodca C poberá starobný dôchodok vo výške 600 eur. Percentuálne zvýšenie starobného dôchodku by predstavovalo 6,00 eura a od januára by tak mal dostávať 606,00 eura.

Príklady sú len ilustračné.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #valorizácia #penzie