Zmeny v penziách: Dôchodkový strop sa ruší, ADH čaká korekcia

To sú len dve zmeny spomedzi mnohých ďalších. Aký bude ich dopad?

27.09.2021 06:00
muž, senior, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Zmena prvá: Dôchodkový strop sa ruší

Najväčšou zmenou, ktorú prináša novela zákona o sociálnom poistení, ktorá podľa ministerstva práce prispeje k zlepšeniu dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému, je opätovné naviazanie dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života. V súčasnosti dôchodkový vek pevne stanovuje tabuľka, pričom jeho rast sa na základe súčasného právneho stavu zastaví v roku 2030 na úrovni 64 rokov, ktorý prislúcha osobám narodeným v roku 1966 (bez zohľadnenia výchovy dieťaťa).

Navrhovaná právna úprava zavádza nový automatický mechanizmus predlžovania dôchodkového veku vzhľadom na zmenu strednej dĺžky života, ktorý je naviazaný na kalendárne ročníky, teda aby osoby narodené v rovnakom roku mali rovnaký dôchodkový vek. Zároveň sa ustanovuje, že dôchodkový vek bude automaticky zvyšovaný na mesačnej báze, teda zmena dôchodkového veku bude vyjadrená v mesiacoch. Na základe uvedeného a s prihliadnutím na vývoj strednej dĺžky života v dôchodkovom veku vypočítanej z poslednej demografickej prognózy Eurostatu EUROPOP2019 a údajov Štatistického úradu SR sa odhaduje v najbližších rokoch tempo rastu dôchodkového veku na úrovni jedného alebo dvoch mesiacov ročne.

Prvý ročník, ktorému sa začne upravovať dôchodkový vek, je ročník osôb narodených v roku 1967, teda ide o ľudí, ktorí v zásade začnú odchádzať do dôchodku až po roku 2030. Tzv. všeobecný dôchodkový vek sa bude znižovať v závislosti od počtu vychovaných detí, rovnako ako je tomu dnes, teda o 6, 12 alebo 18 mesiacov. V tejto súvislosti sa navrhuje, aby ženám, ktoré vychovali dieťa, bol aj naďalej dôchodkový vek znížený o 6 mesiacov za každé vychované dieťa, maximálne však o 18 mesiacov (platí pre ženy, ktoré vychovali tri a viac detí). Rezort práce vydá opatrenie, ktorým určí dôchodkový vek pre osoby narodené v roku 1967, v roku 2026.

2021, 2022, roky, rast, progres Čítajte viac 2022: Čo čaká penzie?

Vypustenie tzv. „dôchodkového stropu“ samo osebe nezakladá potrebu novelizácie zákona o sociálnom poistení v oblasti dôchodkového veku. Aktuálne platná a účinná právna úprava dôchodkového veku bude vykonateľná aj po nadobudnutí účinnosti ústavného zákona č. 422/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Ústava SR, ktorý nadobúda účinnosť 1. 1. 2023. Vzhľadom na neustále sa predlžujúcu strednú dĺžku života je však potreba naviazania dôchodkového veku na strednú dĺžku života z pohľadu finančnej udržateľnosti dôchodkového systému nevyhnutná.

Aj napriek potrebe naviazania dôchodkového veku na strednú dĺžku života je zrejmé, že predovšetkým v manuálnych profesiách je schopnosť v plnom rozsahu vykonávať zárobkovú činnosť až do dovŕšenia rastúceho dôchodkového veku limitovaná objektívnymi faktormi. V prípade zhoršeného zdravotného stavu, ktorý však nie je zhoršený v takom rozsahu, aby zakladal nárok na invalidný dôchodok, je v zmysle účinnej právnej úpravy možnosť odísť dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku do predčasného dôchodku, ak je suma predčasnej penzie vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Obnovenie väzby dôchodkového veku na rast strednej dĺžky života má negatívny vplyv na prístup k právam poistencov, lebo osoby odchádzajúce do starobného dôchodku získajú nárok na starobný dôchodok vo vyššom veku, čo bude znamenať nižší počet vyplatených súm dôchodkov. Obnovenie väzby dôchodkového veku na rast strednej dĺžky života bude mať pozitívny vplyv na sumu novopriznaného starobného dôchodku, keďže vplyvom dlhšieho obdobia dôchodkového poistenia získajú poistenci nárok na vyššiu sumu novopriznaného starobného dôchodku. Priemerné zvýšenie miery náhrady novopriznaných dôchodkov predstavuje na konci prognózy v roku 2070 približne 6,1 percentuálneho bodu, čo predstavuje zvýšenie o 11,7 %. Negatívny vplyv tohto opatrenia (zvýšenie veku pre nárok na starobný dôchodok) bude zároveň kompenzovaný možnosťou odchodu do dôchodku za 40 odpracovaných rokov, čo možno vnímať ako zavedenie „individuálneho dôchodkového veku“.

Zdroj: Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov
manželia, penzisti, notebook, rozmýšľanie, problém, peniaze Čítajte viac Zmeny v penziách: Do penzie po 40 odpracovaných rokoch?

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota #zmeny v penziách #dôchodkový strop