Pokračovanie článku: Zmeny v penziách: Dôchodkový strop sa ruší, ADH čaká korekcia

Zmena druhá: Aktuálnu dôchodkovú reformu čaká korekcia

V nadväznosti zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií, a to najmä systému zdravotnej starostlivosti a dôchodkového systému, sa navrhuje korekcia mechanizmu medziročnej úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

V súčasnosti je aktuálna dôchodková hodnota každoročne k 1. januáru upravovaná vzhľadom na medziročnú zmenu priemernej mzdy v národnom hospodárstve zistenú Štatistickým úradom SR za 3. štvrťrok kalendárneho roka. Korekčný mechanizmus spočíva v tom, že z medziročnej zmeny priemernej mzdy sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty od 1. januára 2023 použije len 95 % tejto hodnoty. To znamená, že ak by predstavovala medziročná zmena priemernej mzdy za 3. štvrťrok napríklad rast na úrovni 5 %, na určenie aktuálnej dôchodkovej hodnoty sa použije hodnota 0,95 × 5 % = 4,75 %, teda index úpravy bude predstavovať hodnotu 1,0475.

Vplyv uvedeného opatrenia bude postupný a výraznejšie ovplyvní predovšetkým poistencov, ktorí budú odchádzať do penzie v budúcnosti, lebo budú mať nižšiu novopriznanú sumu dôchodku v porovnaní so súčasným právnym stavom. V roku 2070 rezort predpokladá pokles novopriznaných dôchodkov o približne 8,2 %.

Úsporu vo výdavkoch v roku 2023 odhaduje na úrovni približne 0,7 milióna eur a v roku 2024 na úrovni približne 2,2 milióna eur.

skupina, kolegovia, tím, úsmev Čítajte aj Budúci dôchodok: Myslieť naň treba od prvej výplaty

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota #zmeny v penziách #dôchodkový strop