Pokračovanie článku: Druhý dôchodkový pilier. Aké sú jeho výhody?

Výhody druhého piliera

Druhý pilier je výhodný aj preto, že si počas vášho produktívneho života neodkladáte žiadne peniaze navyše, a pritom dosiahnete lepší dôchodok.

Jednoducho si sporíte z vašich povinných odvodov, ktoré musíte odvádzať štátu.

V roku 2021 sa povinné odvody sporiteľov v II. pilieri rozdeľujú v pomere 12,75 % na účet Sociálnej poisťovne a 5,25 % na súkromný účet sporiteľa v DSS.

Výhodou je aj to, že nasporená suma v II. pilieri ostáva vaším súkromným majetkom a zdedia ju vaši blízki. Úspory neprepadnú štátu, tak ako je to v I. pilieri.

Vstup do II. piliera je dobrovoľný a môže doňho vstúpiť každý, kto nedovŕšil 35 rokov. Či už ide o zamestnanca, živnostníka, alebo mamičku na materskej, dôležité je, aby boli evidovaní v Sociálnej poisťovni (alebo boli evidovaní kedykoľvek v minulosti).

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac 2. pilier už od prvej výplaty? Kedy doň vstúpiť a prečo?

Pri vstupe do II. piliera si môžete vybrať jednu z piatich DSS a zvolíte si fondy, v ktorých budete vaše úspory na dôchodok zhodnocovať.

Máte možnosť kedykoľvek zmeniť rozloženie svojich úspor v dôchodkových fondoch a tým ovplyvniť výšku svojho budúceho dôchodku.

II. pilier počas sporiacej fázy prostriedky akumuluje a zhodnocuje investovaním na finančných trhoch na rozdiel od I. piliera, kde žiadne zhodnotenie neexistuje.

Vami určené oprávnené osoby alebo dedičia nadobudnú vaše úspory v prípade vašej smrti vo fáze sporenia alebo poberania dôchodku v súlade so zákonom – I. pilier takúto výhodu neposkytuje.

Akciové fondy prinášajú dlhodobo niekoľkonásobne vyššie zhodnotenie oproti garantovaným fondom, preto sú pre mladých ľudí pri vstupe do II. piliera vhodnejšie.

Keď sa človek začne približovať k dôchodkovému veku, štát presmeruje časť jeho úspor do garantovaných konzervatívnych fondov, ktoré sú bezpečnejšie.

seniori, tablet, moderné technológie, smiech Čítajte viac 1. spôsob zvýšenia penzie: Dobrovoľné dôchodkové poistenie

Do druhého piliera takisto možno odvádzať dobrovoľné príspevky, ich výška ako aj frekvencia ich uhrádzania nie je ohraničená.

Sedemročná garancia výplaty dôchodku pri doživotnom dôchodku vyplácanom životnou poisťovňou. Ak poberateľ dôchodku zomrie skôr, ako mu boli vyplatené mesačné dôchodky za prvých sedem rokov poberania doživotného dôchodku, sumu zodpovedajúcu rozdielu sumy určenej na výplatu dôchodkov za týchto sedem rokov a sumy už vyplatených dôchodkov, životná poisťovňa vyplatí oprávnenej osobe, ktorú si poberateľ určí v zmluve o poistení dôchodku, resp. je táto suma predmetom dedenia.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové sporenie